Adnan Jažić za Klix.ba
1

Stručnjak progovorio o virusa koji u Boračkom jezeru ubija šarane, tvrdi da nije prenosiv na ljude

G. Š.
Nakon što je zabilježen pomor šarana u Boračkom jezeru i provedenim testiranim potvrđeno prisustvo Carp edema virusa (CEV), koji izaziva takozvanu bolest spavanja od koje ribe šarani obolijevaju i ugibaju, zavladala je zabrinutost.
Šef laboratorije za akvakulturu i Katedre za patobiologiju i epidemiologiju na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Adnan Jažić koji je utvrdio postojanje virusa na Boračkom jezeru za Klix.ba kaže kako se radi o relativno novom virusu, koji nije prenosiv na ljude.

"Edemsko oboljenje šarana odnosno njegov uzročnik Karp edema virus je relativno novi virusni uzročnik bolesti kod cirpinida, šarana. U regionu se pojavio prije nekoliko godina, tako da je bilo očekivano da će se pojaviti i kod nas", kazao je Jažić.

Ističe kako je bitno naglasiti da virus nije zoonotskog karaktera i "nije prenosiv na ljude".

"Virus u populaciji šarana izaziva velika uginuća. Bolest se javlja pri temperaturi vode od 6 do 10 stepeni Celzijusa sa hroničnim tokom i ugibanjima koja traju duži vremenski period, a akutni tok sa velikim mortalitetom na temperaturi vode od 15 do 25 stepeni. Jedni od prvih simptoma koji se uočavaju je letargično ponašanje riba, one kao da spavaju na vodi, mirne su, okupljaju se u plićim dijelovima jezera ili bara", naglasio je naš sagovornik.

Dodaje, kako također ribolovci još mogu da primijete veliku količinu mukusa na koži i tačkasta krvarenja po tijelu i koži abdomena i oko usta,te da su oči kod oboljelih riba često upale i zamućene.

"Savjetujem sve ribolovce koji primijete takvo neobično ponašanje šarana i ostalih ciprinida ili ukoliko primijete jedinke sa kliničkim znacima bolesti u svojim ribolovnim područjima da ih izlove. Također, svaka sumnja na bolest bi se trebala prijaviti nadležnoj veterinarskoj inspekciji koja će dalje poduzeti radnje iz njihove nadležnosti. Terapije za ovo oboljenje još uvijek nema", zaključio je šef laboratorije za akvakulturu Veretinstskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Adnan Jažić.