{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stručnjaci Zemaljskog muzeja BiH istražuju nalaze leoparda i medvjeda iz Vjetrenice

F
3.6.2008. u 15:49
2
0
Stručnjaci Zemaljskog muzeja BiH istražuju nalaze leoparda i medvjeda iz Vjetrenice
2
Stručnjaci Zemaljskog muzeja BiH istražuju nalaze leoparda i medvjeda iz Vjetrenice
Vjetrenica
Stručnjaci Zemaljskog muzeja BiH intenzivno istražuju kosti tri leoparda i jednog medvjeda koji su u septembru prošle godine pronađeni u špilji Vjetrenica, potvrdila je Feni paleontolog ovog muzeja Božena Čvorović.
Ona je podsjetila da su polovinom septembra prošle godine u špilji pronađene kosti tri leoparda, jednog medvjeda te jedne zvijeri za koju još nije utvrđena vrsta kojoj pripada.

"Istraživanja su još u toku, a priprema se i izložba ovih eksponata koji će, ukoliko se dobiju potrebna sredstva, biti postavljeni u aprilu ili maju", najavila je Čvorović.

Pantera pardus naziv je vrste kojoj leopard pripada. Ta vrsta postoji oko 250.000 godina i nađena je proučavanjem njenog kretanja. Poznato je da ih se danas može naći jedino na prostoru Azije i Afrike, a ovim je nalazom potvrđeno da su nekada živjeli i na našem tlu u vrijeme pleistocena.

Nalaz leoparda Čvorović ocjenjuje iznimno značajnim ne samo za naše područje već i šire. Vrlo su interesantni, jer je riječ o rijetkim nalazima.

Starost sva tri leoparda bit će utvrđena metodom ugljika C14, koja se vrši u Hrvatskoj, u saradnji s laboratorijama Velike Britanije.

Nalazi ove vrste leoparda nisu jedini na području regije. Ranije su već nađeni na području Evrope i Balkana, a neki od tih lokaliteta su i u Sloveniji, Hrvatskoj te Bugarskoj.

Čvorović naglašava da će se s više podataka o vrijednim nalazima raspolagati kada sva istraživanja budu završena.

Primopredaja kostiju leoparda i medvjeda Zemaljskom muzeju BiH izvršena je na Dan planete Zemlje, 19. aprila u špilji Vjetrenica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: