Sjednica Štaba
9

Stručnjaci predložili strožije mjere u RS-u, izmjene ipak kozmetičke

B. T.
Branislav Zeljković
Branislav Zeljković
Štab za vanredne situacije Republike Srpske danas je održao sjednicu na kojoj su usvojene mjere zaštite od koronavirusa za naredni period.

Kako je na konferenciji za novinare poslije sjednice kazao Baranimir Zeljković, direktor Instituta za javno RS, na sjednici je razmatran prijedlog Instuta za pooštravanje mjera. Pojasnio je da je Institut predložio strožije mjere nego što su one u konačnici na sjednici Štaba usvojene.

U odnosu na dosadašnje mjere novina je da se broj osoba na javnim okupljanja smanjuje na 30, dok na privatnim, poput svadbi, krštenja, sahrana… i dalje može biti maksimalno 10 osoba.

I u narednih sedam neće moći raditi fitness klubovi, a to neće biti u mogućnosti ni kulturno-umjetnička društva. Zabranjena je muzika uživo u ugostiteljskim objekima, ali i vokalno izvođenje muzike u ustanovama kulture. Dodatna mjera je zabrana prodaja alkohola od 22 do 6.00 ujutro, u svim poslovnim subjektima.

Ostaje zabrana sportskih takmičenja, osim profesionalnih sportista. Štab, također, apeluje na poslodavce, ako je moguće, da organiziraju rad od kuće.

Zeljković je kazao da će kontrole poštivanja mjera, posebno nošenja maski u zatvorenom prostoru, biti pojačane, s obzirom da je došlo do pada discipline u proteklih mjesec dana.

“Mi se nalazimo u izuzeno teškoj situaciji, svi paramateri pokazuju da ćemo i dalje imati nepovoljnu epidemiološku situaciju, sa povećanim brojevima. Trenutne mjere su jako bliže mjerama koje u vode segmentu razmatranja određenog zaključavanja pojedinih oblasti života. Apelujem na građane, ovo je bukvalno zadnji trenutak da podignu svijest”, kazao je Zeljković.

On je objasnio da su pojedini domovi zdravlja već počeli, dok će ostali od sutra, odnosno od ponedjeljka, početi vakcinaciju starijih od 65 godina u ovome bh. entitetu.