{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stručnjaci iz BiH i regiona: Vakcinacija je korisna za dijete, porodicu, zajednicu i državu

31.10.2015. u 15:13
109
24
Stručnjaci iz BiH i regiona: Vakcinacija je korisna za dijete, porodicu, zajednicu i državu
109
Na Jahorini je održan konsultativni sastanak o temi "Kako vratiti povjerenje javnosti u imunizaciju?" na kojem su epidemiolozi, pedijatri, komunikacijski stručnjaci, novinari iz Bosne i Hercegovine, kao i gosti iz susjednih zemalja.
Razmjenom informacija, znanja i iskustava o informisanju javnosti i izvještavanju medija o imunizaciji došlo se do ključnih preporuka za komunikacijske aktivnosti kako bi se vratilo povjerenja javnosti u imunizaciju kao najučinkovitiji oblik javnozdravstvene zaštite.

Među brojnim preporukama su kontinuirano promoviranje pozitivnih aspekata imunizacije, redovna i obavezna edukacija zdravstvenih radnika koji učestvuju u procesu imunizacije kako bi imali najnovija saznanja, omogućavanje pedijatrima više vremena za rad sa pacijentima i savjetovanje s roditeljima, poboljšanje sistema snabdijevanja vakcinama, obezbjeđivanje relevantnih i naučno utemeljenih izvora na kojima bi se roditelji, novinari i službenici za odnose s javnosti mogli informirati o imunizaciji i dobiti naučno utemeljene odgovore.

Predloženo je da se kroz revidiranje legislative unaprijedi proces imunizacije, obezbjedi stabilnije finansiranje programa imunizacije, unaprijedi prikupljanje i analizu podataka.

"Problem vakcinacije u BiH i zemljama regiona je novijeg datuma i dešava se zadnjih 10 do 15 godina. Ako govorimo o javnom zdravstvu, vakcinacija bi trebala biti prvi prioritet. Roditelji trebaju vjerovati u vakcinaciju i to da vakcine nisu samo korisne za njihovu djecu, već i neophodne, i vakcinacija je pravo svakog djeteta. Vakcinacija je korisna za dijete, porodicu, zajednicu i državu", kazao je dr. Ayman Abulaban, predstavnik UNICEF-a za BiH istaknuvši da sve što se radi treba da bude u najboljem interesu svakog djeteta.

Trenutna epidemiološka situacija ocijenjena je nesigurnom do nepovoljnom.

"Antivakcinalnoj kampanji se suprotstaviti argumentirano, naučno utvrđenim činjenicama, medijski popraćenom i od autoriteta podržanom vakcinalnom kampanjom” kazao je dr. Željko Ler iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

“Ako nema neke bolesti, ne znači da nisu prisutni njeni uzročnici. BiH je uz Ukrajinu, Rumuniju i Gruziju jedna od četiri ‘crvene tačke’ na kojima je moguć povratak poliomijelitisa. U jednoj od tih tačaka - Ukrajini već se pojavio", kazao je na radionici neuropedijatar dr. Smail Zubčević.

Uz ostale aktere, posebno je istaknuta uloga pedijatara.

"Danas pedijatri moraju biti dobro informirani promotori vakcinacije. Naoružani strpljenjem, znanjem i vještinama komunikacije", kazao je pedijatar dr. Željko Rončević.

"Pedijatar je prva osoba koja se pojavljuje u procesu imunizacije i u direktnom je kontaktu sa roditeljima koji od njih očekuju sve više informacija. Liječnik treba da priča sa pacijentima, a ne pacijentima", istakla je pedijatrica dr. Jelica Predojević.

U skladu sa zaključcima prethodnih sličnih susreta, dijalog između stručnjaka, predstavnika institucija i medijskih profesionalaca predstavlja osnovni preduslov za i zagovaranje najboljih rješenja, politika i praksi za dobrobit djece. Radionicu je inicirao UNICEF u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa nadležnim ministarstvima i partnerima, navodi portal ZaSvakoDijete.ba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: