{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stručnjaci danas o svinjskoj gripi

S
28.4.2009. u 10:17
0
2
Stručnjaci danas o svinjskoj gripi
0
Stručnjaci danas o svinjskoj gripi
Stručnjaci Kliničkog centra u Banjoj Luci danas će predstaviti informacije o svinjskoj gripi, statusu i modifikacije HPN virusa, epidemiološkoj situaciji u svijetu i kliničkoj manifestaciji bolesti.
Na konferenciji za novinare obratiće se epidemiolog, mikrobiolog, pulmolog i infektolog u nastojanju da najširoj javnosti pruže kvalitetne i stručne informacije o pitanju svinjske gripe.

Konferencija za novinare predviđena je za 15 sati u biblioteci Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra na Paprikovcu.

Svinjska gripa je veoma zarazna akutna respiratorna bolest svinja koju je prouzrokovao jedan od nekoliko tipova svinjske gripe - A virus. Stopa obolijevanja od ove bolesti je uglavnom visoka, ali je niska stopa smrtnosti od jedan do četiri odsto. Virus se širi vazduhom, direktnim i indirektnim kontaktom, saopšteno je ranije iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Ova bolest se kod svinja javlja tokom cijele godine, uz nešto češće slučajeve tokom jeseni i zime. Klinički simptomi su slični sezonskom gripu, ali se javljaju u širem opsegu kliničkih slika, od infekcije bez simptoma do teške upale pluća koja može rezultirati smrću.

Virus svinjske gripe ubija se na temperaturi od 70 stepeni Celzijusa.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: