BiH
0

Stručni timovi nastavljaju istraživanje kamenih struktura u Vratnici

FENA
Stručni timovi Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" intenzivno nastavljaju sa istraživanjem drevnih megalitnih struktura na području Visokog, saopćeno je danas iz ove fondacije.

Navode kako se na južnom dijelu Bosanske doline piramida nalaze dvije kamene strukture u mjestu Gornja Vratnica, četiri kilometra od Bosanske piramide Sunca. Prva struktura je uzvišenje koje je poznato pod nazivom Toprakalija, a drugo su Dolovi.

Toprakalija je pravilno kružno uzvišenje koje se u obliku sedla nadovezuje na susjedno polukružno uzvišenje. Iskopavanja na dvije sekcije su pokazala prisustvo megalitnih blokova koji su jedinstveni u evropskim razmjerama.

Naime, otkopani kameni blokovi dostižu težine preko 20 tona i slagani su jedan do drugog formirajući pravilni radijus. Ispod njih se nalaze pravilni slojevi u kojima se smjenjuje glina (kao vezivni materijal), sitnozrni beton, glina i ponovo kameni blokovi.

Debljina ovog reda blokova je uniformna i iznosi 63 cm. Na nekoliko probnih sekcija u donjem dijelu uzvišenja se ovi blokovi, koji su najvjerovatnije izlivani na licu mjesta, naslanjaju na blokove od čvrste breče. Blokovi breče odgovaraju onima sa Bosanske piramide Sunca.

U Fondaciji navode da je uočljiv obrazac po kome su slagani kameni blokovi jedan do drugoga - krivolinijska veza se sastoji od fuga sa jednakim dimenzijama koje pri površini nisu ispunjene vezivnim materijalom. To upućuje, kako tvrde, na moguću funkciju tih prostora kao ventilacionih otvora, vodenih kolektora, a možda i nećeg trećeg.

Također, na prilaznom platou kamene građevine Toprakalija se nalazi popločanje sa istovjetnim materijalom kao plato pješčara na Bosanskoj piramidi Mjeseca.

Riječ je o valovitoj mustri na površini koja se nalazi na pločama pješčara izuzetne tvrdoće. Sve ovo nepobitno upućuje na iste napredne graditelje i isto doba gradnje.

Nepunih pedesetak metara od Toprakalije se nalazi uzvišenje Dolovi. Prvi radovi pokazuju da je riječ o kamenoj strukuri koja se sastoji od kamenih kocki koji nalikuju na kaldrme.

Riječ je o objektu različitog dizajna i drugačije, zasad nepoznate svrhe i graditelja.

I dok se u zapadnoj Evropi nalaze kružni tumulusi – zemljane grobne humke, u Visokom se nalaze drevne megalitne strukture, superiornih graditelja, smatraju u Fondaciji.