Prate situaciju
32

Stručne službe: Koncentracije pH vrijednosti rijeke Spreče još u dozvoljenim granicama

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Koncentracije pH vrijednosti rijeke Spreče su i dalje u granicama dozvoljenog i kreću se oko vrijednosti osam i nadležne stručne službe "Voda Srpske" nastavit će da prate stanje kvaliteta vode u vodotoku rijeke Spreče na području RS-a.

Samo zagađenje je, kako je saopćeno, vidljivo kao bijela suspenzija sa povećanim sadržajem hlorida i sulfata.

Vodni inspektor RS-a je, dodaju iz “Voda Srpske”, u kontaktu sa kolegama iz Federacije BiH, a to javno preduzeće RS-a je uspostavilo kontakt sa kolegama iz Agencije za vodno područje rijeke Save iz Sarajeva koja prati situaciju na području FBiH.

"Procjena stručnih službi je da nivo zagađenja rijeke Spreče koji je nastao usljed izlivanja taloga otpadnih voda u Lukavcu u FBiH, još nije kritičan i da nema potrebe za stvaranjem panike", naveli su iz “Voda Srpske".

Iz Civilne zaštite RS-a su upozorili da bi voda zagađena otrovnom materijom, koja je jučer istekla iz fabrike “Sisecam soda” u Lukavcu u rijeku Spreču, mogla prirodnim putem da dospije na područje dobojske regije, a potom nizvodno rijekom Bosnom sve do ušća u rijeku Savu.

Apeluju da stanovništvo, posebno vlasnici bunara, uz rijeku Bosnu ne koriste vodu dok na teren ne izađu nadležne ekipe i uzmu uzorke vode.

U Fabrici “Sisecam soda” iz Lukavca jučer je pukao nasip, pa je istekla veća količina tečnosti sa taloga Bijelog mora, koja je poplavila poljoprivredno zemljište i izlila se u rijeku Spreču.