Vijeće Evrope
0

Stručna pomoć za ustavne promjene u BiH

FENA
Parlamentarna skupština Vijeća Evropa želi BiH pružiti stručnu pomoć u procesu ustavnih promjena, ali je za provedbu ove reforme prije svega nužna politička volja u BiH, izjavio je danas u Sarajevu predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE) Lluis Maria de Puig, koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti BiH.

Nakon sastanka sa članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, De Puig je izjavio da Vijeće Evrope u procesu ustavnih promjena u BiH ne želi vršiti političke intervencije, nego dati stručnu pomoć.

On je mišljenja da su ustavne promjene moguće u BiH, ali da političke partije o tome moraju postići dogovor.

  • Ustavne promjene su važne kako zbog unutrašnjih tako i zbog vanjskih razloga. Ako BiH želi napredovati u procesu evroatlantskih integracija, neophodno je da njene državne strukture budu jasnije definirane i jače, istaknuo je De Puig.

Ocijenio je dogovor političkih lidera iz Pruda, odnosno iz Banje Luke "kretanjem u dobrom pravcu", ali je naglasio da je potrebna politička volja za njegovu implementaciju.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Beriz Belkić kazao je da su članovi Kolegija oba doma tokom sastanka iznijeli svoje komentare u vezi s ustavnim promjenama.

Belkić navodi da su članovi Kolegija slijedili općepoznate političke stavove stranaka kojima pripadaju.

Saglasili se, međutim, da je neka vrsta pomoći Vijeća Evrope u procesu ustavnih promjena nužna, ali su jedni samo za stručnu, a drugi i za političku podršku u ovom procesu.

Osim sa članovima državnog parlamenta, tokom dvodnevnog boravka u našoj zemlji predsjednik PSVE susrest će se i s drugim bh. zvaničnicima, a danas je organizirana i promocija njegove knjige "Međunarodni parlamenti".