Zastupnica EU parlamenta
66

Strik traži hitno sankcionisanje Dodika: EU je zauzeta Kosovom, a on nastavlja secesionistički put

S. Š.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Europarlamentarka Tineke Strik putem svog zvaničnog Twitter naloga osvrnula se na događaje koje si obilježili bh. politiku u prethodnim danima, sa akcentom na poteze Milorada Dodika.

Strik se u svojim nastupima, kako u EU parlamentu, tako i tokom svojih gostovanja ili komentara na društvenim mrežama, nerijetko dotakne političkih tokova u Bosni i Hercegovini te je tako bilo i ovoga puta.

Ona je ovoga puta apelovala na čelnike Evropske unije da su sankcije Dodiku jedini način da se zaustavi njegov secesionistički put.

"Dok je EU zauzeta upiranjem prstom u Kosovo, Dodik koristi zamah da nastavi svoj opasni secesionistički put. Bez reakcije i jasnog negodovanja EU oko toga, on neće stati. Sankcije EU moraju postati vjerodostojna prijetnja, ako je potrebno uz koaliciju voljnih država članica", piše Strik na svom Twitteru.

Podsjetit ćemo, nakon što je prošle sedmice Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila zakon kojim odluke Ustavnom suda BiH neće primjenjivati na svojoj teritoriji, uslijedile su brojne reakcije - kako domaćih političkih struktura, tako i inostranih.

Također, visoki predstavnik Christian Schmidt je tim povodom reagovao u subotu korištenjem bonskih ovlasti na način da je nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH i suspendovao dva zakona koja je nedavno usvojila NSRS .- o Ustavnom sudu BiH i odredbama koje donese visoki predstavnik.