BiH
92

Štrbački buk na Uni: Ljepota prirodnih vodopada

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Pred samim ulaskom u svoj prvi veći kanjon, rijeka Una se spušta niz predivni Štrbački buk visine 24 metra, koji uz martinbrodske slapove predstavlja najljepši vodopad na ovoj bosanskohercegovačkoj rijeci, ali i u tom dijelu Evrope.

Prvi veliki vodopad riječnog toka Une nalazi se kod Martin Broda, naselja udaljenog 50-tak kilometara od Bihaća. Drugi veliki vodopad je Štrbački buk koji se nalazi u neposrednoj blizini državne granice BiH sa Hrvatskom. Štrbački buk, ustvari, čini nekoliko vodopada, a jedan drugom su u neposrednoj blizini.

Ti prirodni vodopadi decenijama privlače pažnju zaljubljenika u prirodu, ali i ribolovaca, kao i umjetnika koji u ljepotama Une traže inspiraciju za svoja djela.

Ekipa agencije Anadolija posjetila je Štrbački buk i uživala u njegovim ljepotama, ali i razgovarala sa uposlenikom Uprave Nacionalnog parka Una Harisom Hadžihajdarevićem, koji kaže da je Štrbački buk jedna od najposjećenijih tačaka Nacionalnog parka Una, pored Martin Broda i Kulen Vakufa.

"Nacionalni park Una je prvi nacionalni park u Federaciji BiH, proglašen 2008. godine, usvajanjem zakona o Nacionalnom parku Una", pojasnio je Hadžihajdarević.

"S obzirom na to da je primarni cilj Nacionalnog parka Una zaštita prirode, a tek onda turizam, moramo prvenstveno paziti na takve stvari, da ne dolazi do opterećenja u ovom dijelu toka Une. Pored već dobro uhodanih i organizovanih sportskih aktivnosti poput raftinga, ribolova i ostalih, želimo da proširimo ponudu na pješačenje, planinarenje i biciklizam s obzirom na to da postoji veći broj staza u ovom dijelu Nacionalnog parka, kao i na cijeloj površini Nacionalnog parka", rekao je Hadžihajdarević

Uprava parka završava označavanje staza na kojima bi posjetioci mogli naučiti više o prirodnim ljepotama ovog područja, o kulturno-historijskoj baštini, kao i ostalim stvarima koje su interesantne u ovom dijelu BiH.

"Oko Štrbačkog buka u toku su radovi na šetnici koja će uskoro biti završena. Radi se o šetnici dužine 400 metara koja će omogućiti lakši pristup svim posjetiteljima na Štrbački buk", pojasnio je Hadžihajdarević. Zasad posjetitelji ovdje dolaze prilično lošim kamenim putem.

Da su na Štrbačkom buku, ali i ostalim dijelovima Une u toku radovi i da će još mnogo radova biti obavljeno na ovim prirodnim ljepotama, potvrđuje činjenica da je izgradnja šetnice samo jedan dio projekta, te da će uskoro biti omogućen lakši pristup posjetiocima na ovaj dio Nacionalnog parka.

"U prošloj godini Nacionalni park Una je posjetilo od 25.000 do 30.000 posjetilaca, ali ove godine možemo očekivati dosta više posjetilaca. Primijetan je i dolazak sve više stranih turista", pojasnio je Hadžihajdarević.

Nacionalni park Una je uz neke druge projekte potpisao sporazum sa Nacionalnim parkom Plitvička jezera iz Republike Hrvatske, koji je svega 30 kilometara udaljen od Bihaća. Također, pored šetnica koje se završavaju, na jednom dijelu je u toku obnova i jednog od mlinova koji su nekada krasili ovo područje. Po starim fotografijama i informacijama starijih stanovnika ovog područja, ovdje je bilo pet do šest mlinova sa bh. strane, a isto tako i nekoliko mlinova sa hrvatske strane s obzirom na da je na Štrbačkom buku granica između dvije zemlje.

Kroz ovaj projekt Svjetske banke, pored rekonstrukcije staze na Štrbačkom buku, bit će izvršena i rekonstrukcija jednog od mlinova.