Trebinje
0

Stražari osumnjičeni za pomaganje Stankoviću vraćeni na posao

FENA
Odlukom Okružnog suda u Trebinju 9. jula na posao su vraćeni stražari Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Foča osumnjičeni za pomaganje Radovanu Stankoviću pri bijegu iz tog zatvora, javio je BIRN - Justice Report.

“Devet stražara iz Kazneno-popravnog doma Foča su po pravosnažnoj presudi Osnovnog suda u Foči vraćeni na posao. Bila je upućena žalba, ali je Okružni sud u Trebinju potvrdio presudu i oni su stupili na posao 9. jula. Vraćeni su na mjesta na kojima su radili i prije suspenzije”, izjavio je za Justice Report načelnik Odjeljenja za nadzor u kazneno-popravnim ustanovama u Republici Srpskoj (RS) pri entitetskom ministarstvu pravde Duško Šain.

On je kazao da je taj predmet bio u tužilaštvu te da su oni “uradili svoj dio posla, odbacili njihovu odgovornost i nema razloga da se oni ne vrate na posao”.

Imena stražara koji su vraćeni na posao javnosti nisu poznata.

Radovan Stanković je 25. maja 2007. pobjegao iz zatvora u Foči, gdje je dva mjeseca prije upućen na odsluženje 20-godišnje kazne koju mu je izrekao Sud BiH osudivši ga za zločine protiv čovječnosti počinjene tokom 1992. na području te općine.

Za Stankovićem je, nakon što je pobjegao, izdata Interpolova potjernica, čime je potraga proširena i na susjedne države. Iako je prošlo više od godinu dana od njegovog bijega, još nije poznato da li ima novih informacija o tome gdje bi se mogao nalaziti.

Kako BIRN saznaje od predstavnika Interpola u Sarajevu, svi podaci u vezi s tim imaju “oznaku povjerljivo” i ne mogu se iznositi u javnost.

“Nemamo novih informacija o Stankovićevom kretanju osim da je još u Srbiji”, izjavio je nedavno medijima Dragan Lukač, pomoćnik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Posljednji trag o Radovanu Stankoviću jeste pismo koje je početkom maja navodno poslao nekim medijima u RS-u i u kojem je prijetio Davorinu Jukiću, sudiji Suda BiH koji je vodio prvostepeni postupak protiv njega, te djelatnicima SIPA-e. Pismo je, tvrdi SIPA, upućeno iz Han-Pijeska, mada nije utvrđeno ko ga je poslao. Ipak, kažu, Stanković je autor pisma, što je utvrđeno na temelju analize.

Bosanskohercegovački organi gonjenja su odmah nakon Stankovićevog bijega pokrenuli istragu protiv nekoliko osoba osumnjičenih da su mu pomogle. Ministarstvo pravde RS-a je smijenilo Aleksandra Cicmila, tadašnjeg upravnika zatvora u Foči, “zbog odgovornosti za bjekstvo Radovana Stankovića”. SIPA je krajem maja 2007. pokrenula istragu te Tužilaštvu BiH dostavila izvještaj protiv devet osoba osumnjičenih za pomaganje osuđeniku pri bijegu iz zatvora.

Devet osoba, od kojih pet stražara KPZ-a Foča, uhapšeno je 1. juna 2007. Nakon dva dana stražari su pušteni da se brane sa slobode, dok su u pritvoru još neko vrijeme ostali Mile Krsmanović, pomoćnik direktora za bezbjednost i stražu KPZ-a Foča, Brankica Davidović i Ranka Dragičević, doktorica i medicinska sestra u fočanskoj bolnici, te Ranko Stanković, Radovanov brat. Krajem maja je i Okružno tužilaštvo u Trebinju pokrenulo istragu protiv 11 osoba osumnjičenih da su Stankoviću “omogućile bjekstvo”.

Istraga je, kako saznaje Justice Report, nedugo zatim ustupljena državnom tužilaštvu. Više od godinu dana državno tužilaštvo vodi istragu protiv ovih osoba, ali još nije podignuta nijedna optužnica.

“Tužilaštvo BiH je pred završetkom istrage protiv više osoba i podizanjem optužnice. To zavisi isključivo od brzine postupanja sudskih tijela strane države od koje je tražena usluga međunarodne pravne pomoći”, saopćeno je iz ove institucije, bez preciziranja o kojoj “stranoj državi” se radi i koji broj osoba je “obuhvaćen istragom i eventualnom budućom optužnicom”.

Iz Tužilaštva BiH nije dat odgovor ni da li je obustavljena istraga protiv Ranka Stankovića, brata odbjeglog osuđenika. Po Krivičnom zakonu BiH, osoba koja je u krvnom srodstvu s osuđenim ne može odgovarati za ovo krivično djelo. Ranko Stanković pušten je iz pritvora 10. augusta 2007. kada je Apelaciono vijeće Suda BiH utvrdilo da “postojanje srodničkog odnosa između osumnjičenog i osuđenog isključuje postojanje krivičnog djela pomoći učinitelju”.

Justice Report je od predstavnika SIPA-e doznao da je bratu odbjeglog osuđenika po naredbi Suda BiH 12. juna 2008. pretresen stan u Foči. Istog dana pretresen je i stan supruge Radovana Stankovića.

“Ova agencija, u saradnji s Tužilaštvom BiH, preduzima mjere i radnje na pronalasku Radovana Stankovića i osoba koje se na bilo koji način dovode u vezu s njegovim bjekstvom. Jedna od takvih aktivnosti su i pretresi stanova i drugih prostorija”, potvrdio je Mirko Lujić, direktor SIPA-e.

Prema postojećim informacijama, Stanković je iz zatvora pobjegao kada je odvođen na stomatološki pregled. Prema tvrdnjama predstavnika Ministarstva pravde RS-a, istraga je pokazala niz nepravilnosti koje su se desile sve do momenta samog bijega. Iako je u transportu zatvorenika učestvovalo devet stražara, u Ministarstvu pravde RS-a tvrde da oni nisu “na pravi način” sproveli osuđenika te da tokom bijega nisu upotrijebili oružje, iako su imali ovlaštenje za to. Prema onome što je utvrđeno u dosadašnjoj istrazi, Stanković je pobjegao autom koji ga je čekao parkiran u blizini KPZ-a Foča, a koji je kasnije pronađen nedaleko od granice BiH s Crnom Gorom. Za “dogovaranje kupovine” ovog vozila, koja je navodno obavljena između 20. i 23. maja 2007., Tužilaštvo BiH sumnjiči Ranka Vukovića, koji je uhapšen u junu iste godine. Vuković se još nalazi u pritvoru, ali zbog toga što je u februaru 2008. nepravosnažno osuđen na 12 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općine Foča.

Odbjegli Radovan Stanković prvi je optuženik koji je iz Tribunala u Haagu premješten na procesuiranje u Sarajevo - u sklopu izlazne strategije Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY). Stanković, bivši pripadnik Miljevinskog bataljona Fočanske taktičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), pred Sudom BiH osuđen je za učešće u zločinima počinjenim tokom 1992. nad civilima s područja općine Foča. Prema presudi, bio je jedan od organizatora i nadzornika u takozvanoj “Karaman kući”, koja je služila kao zatočenički centar za žene, a koju su srpski vojnici zvali “javna kuća”. Djevojke i djevojčice koje su bile zatvorene u “Karamanovoj kući” tjelesno su i psihički zlostavljane, višestruko silovane i prisiljavane da obavljaju fizičke poslove. Radovan Stanković je proglašen krivim jer je u “Karamanovoj kući” lično silovao tri žene, a prema iskazima koje su svjedokinje dale tokom suđenja, bio je “glavni” i odlučivao je “koja će djevojka kome pripasti”.