Zakonske odredbe su jasne
13

Stravični slučajevi zabilježeni su i u BiH: Mehmedbašić o krivičnoj odgovornosti maloljetnika

A. Ku.
Kosta Kecmanović, dječak koji je u krvavom pohodu ubio devet osoba u osnovnoj školi u Beogradu, neće krivično odgovarati s obzirom na to da tek za mjesec puni 14 godina. Odredbe krivičnog zakona u našoj zemlji na isti način tretiraju djecu mlađu od 14 godina.

Upravo to je bio povod našeg razgovora s advokatom Omarom Mehmedbašićem.

"Ukoliko u BiH krivično djelo počini dijete ispod 14 godina ono nije krivično odgovorno", kaže Mehmedbašić.

Na naše pitanje da li smatra kako bi ta granica trebala biti pomjerena kaže da za tim nema potrebe i da ne bi trebalo ići ispod 14 godina. Dodaje da u Bosni i Hercegovini nisu zabilježeni teži zločini djece ispod tog uzrasta.

Govoreći o slučaju iz Beograda Mehmedbašić kaže da bi otac dječaka mogao krivično odgovarati samo u slučaju da mu je dao oružje.

"Međutim, ono je bilo u sefu, kako je zakonom i predviđeno. Ne znam detalje tog slučaja, ali naknadu štete i sve ostalo snose roditelji. Otac je vjerovatno uhapšen dok se ne ispita kako je dječak došao do oružja. U svakom slučaju je neodgovorno da ga je vodio i učio kako se upotrebljava oružje sa 12 godina", naglašava Mehmedbašić.

Kada je riječ o Krivičnom zakonu BiH i tretiranju maloljetnih lica, oni se dijele u tri skupine. Do 14 godina su kategorizirani kao djeca, od 14 do 16 godina mlađi maloljetnici i od 16 do 18 godina stariji maloljetnici.

Maloljetnicima se za učinjena krivična djela mogu izreći odgojne mjere, kazna maloljetničkog zatvora i sigurnosne mjere.

Prema mlađem maloljetniku mogu se izreći samo odgojne mjere, a prema starijem maloljetniku, osim odgojnih mjera može se izreći kazna maloljetničkog zatvora.

Kazna maloljetničkog zatvora ne može biti duža od deset godina.

Iz sudske prakse u BiH zabilježeno je da je 16-godišnjak zbog ubistva osuđen na 10 godina zatvora. Nermin Sikirić je osuđen zbog ubistva 17-godišnjeg Denisa Mrnjavca u sarajevskom tramvaju 2008. godine.

Također 2008. godine maloljetnici su učestvovali u stravičnom ubistvu starije žene koju su u Sarajevu nakon neuspješnog pokušaja pljačke polili benzinom i zapalili.

Da maloljetnici postaju sve agresiviniji svjedoči i slučaj od prošle godine, također iz Sarajeva kada je troje maloljetnika učestvovalo u ubistvu starice od 74 godine. Djevojčice od 14 i 15 godina i dječak od 16 godina terete se za ubistvo.

Prošle godine je maloljetnik u Zeničko-dobojskom kantonu ubio stariju ženu, a kao motiv se navodi koristoljublje.

Stručnjaci smatraju da je jedna od mjera prevencije nasilničkog ponašanja kod djece razgovor te ograničavanje pristupa sadržaju koji potiče na takvo ponašanje.