{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stravični podaci u saobraćaju: Svakog dana po 100 nesreća i po jedan ugašen život

Klix.ba
24.4.2018. u 14:16
55
50
Stravični podaci u saobraćaju: Svakog dana po 100 nesreća i po jedan ugašen život
55
Stravični podaci u saobraćaju: Svakog dana po 100 nesreća i po jedan ugašen život
Foto: D. Z./Klix.ba
U saobraćaju širom Bosne i Hercegovine u protekloj godini u prosjeku su svakodnevno zabilježene 103 nesreće i u prosjeku je skoro svaki dan poginula po jedna osoba, podaci su nadležnih institucija koje je u objedinjenom izvještaju danas objavio BIHAMK.
Više od 10.200 ljudi je teže ili lakše povrijeđeno, dok je u saobraćaju smrtno stradalo blizu 300 osoba.

Procentualno je u 2017. godini zabilježen manji broj nesreća u odnosu na godinu prije, a mnogo najviše nesreća desilo se na području Kantona Sarajevo (37,37 posto), dok slijede Zeničko-dobojski (15,35 posto) i Srednjobosanski kanton (11,77 posto).

Iz BIHAMK-a su naveli da posebno zabrinjava stanje u Tuzlanskom kantonu gdje broj nesreća konstantno raste, dok je u Posavskom kantonu i Kantonu 10 došlo do manjeg povećanja.

Veliki broj nesreća na našim putevima rezultat je nepoštivanja saobraćajnih pravila i propisa, kao i niskog nivoa saobraćajne kulture.

Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uslovima na putu su jedan od najčešćih uzročnika saobraćajnih nesreća (blizu 32,7 posto), slijede nesreće koje su rezultat radnji vozilom u saobraćaju, zatim one nastale pod utjecajem alkohola i drugih opojnih sredstava, dok ostali uzroci podrazumijevaju nepoštivanje saobraćajne signalizacije, nepovoljne uslove na cesti itd. Među greškama vozača u gradskim uslovima saobraćaja treba izdvojiti i vožnju na nedovoljnoj udaljenosti - odstojanju između vozila, navodi se u BIHAMK-ovoj informaciji.

Najveći broj saobraćajnih nesreća zabilježen je na ulicama u naselju (više od 42 posto), a zatim na magistralnim putevima, slijede lokalni pa regionalni putevi.

Posmatrajući podatke u proteklih 15 godina može se zaključiti da je rast broja nesreća i stradalih u njima zaustavljen 2008. godine te je četiri godine poslije došlo do smanjenja tog broja, međutim, četiri godine nakon toga obilježila su nova povećanja. Tek prošle godine taj trend je ponovo zaustavljen.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: