BiH
0

Strateško partnerstvo u izgradnji elektroenergetskih objekata

FENA
Uime Vlade Federacije BiH, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo obavijestio je Ambasadu Savezne Republike Njemačke u našoj zemlji da je kompanija Energie Baden-Wurttemberg AG ( EnBW) dostavila pismo namjere kojim je iskazala interes za strateško partnerstvo u izgradnji elektroenergetskih objekata u Federaciji BiH.

U pismu ministar Hećo izražava uvjerenje da će Ambasada Njemačke podržati ovaj projekt, budući da se radi o najozbiljnijem kandidatu za strateškog partnera u realizaciji aktuelnih energetskih projekata u Federaciji BiH.

EnBW je još ranije po objavljenom javnom pozivu izrazio interes da učestvuje u izgradnji TE Tuzla- blok 7. Potvrđujući ovu opredijeljenost sada predlaže proširenje ovog partnerstva putem učešća u izgradnji jedne od hidroelektrana u Federaciji BiH ( HE Ustikolina, HE Vranduk ili HE Unac) kako bi se povećala proizvodnja energije iz obnovljivih izvora.

U pismu namjere ova kompanija ističe da je zainteresirana i za projekte rudnika uglja i termoelektrane Bugojno u čemu vide mogućnost za provođenje partnerstva, ukoliko se desi uvođenje projekta termoelektrane Kakanj.

Naglašavajući spremnost za saradnju na realizaciji ovih projekata, Hermann Luschen, koji je potpisnik pisma namjere, izražava uvjerenje da će odluka o partnerstvu s EnBW-om biti donesena što prije kako bi učinili prve korake u realizaciji studije izvodljivosti, saopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.