Gender centar FBiH
0

Strateški plan za prevenciju nasilja u porodici

FENA
U organizaciji Gender centra FBiH danas je u Sarajevu promoviran Strateški plan za prevenciju nasilja u porodici za Federaciju BiH, a u izradi tog dokumenta sudjelovali su predstavnici nadležnih federalnih i kantonalnih ministarstava i nevladine organizacije.

Radi se o planskom i operativnom dokumentu koji predstavlja okvir djelovanja za sve institucije odgovorne za preventivno djelovanje u suzbijanju nasilja u porodici posebno u obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, sigurnosti i pravosuđu na području Federacije BiH.

Strateški plan izrađen je u skladu s Operativnim planom rada Vlade FBiH za ovu godinu, a Vlada FBiH usvojila ga je u novembru. Na današnjem skupu istaknuta je odlučnost Vlade FBiH da unaprijedi zaštitu od nasilja u porodici kroz pružanje podrške svim institucionalnim i vaninstitucionalnim subjektima na aktivnostima preveniranja i sprječavanja nasilja u porodici.

Strateški plan za prevenciju nasilja u porodici za FBiH ima šest osnovnih ciljeva koji obuhvataju legislativu, umrežavanje stručnih servisa, edukaciju i senzibiliziranje profesionalaca i javnosti, multidisciplinarni model pristupanja u prevenciji i zaštiti od nasilja, te jedinstvenu bazu podataka i jedinstvenu SOS telefonsku liniju za prijavljivanje nasilja u porodici.

Aktivnosti planirane Strateškim planom provodit će se u 2009. i 2010. godini, a na današnjem skupu već je promoviran SOS telefon i potpisan memorandum između Gender Centra Federacije BiH, nevladinih organizacija “Žene sa Une”- Bihać, “Žena BiH”- Mostar, “Medica”- Zenica, “Vive Žene”- Tuzla i “Fondacija lokalne demokratije”- Sarajevo i Centra za socijalni rad općine Jajce s tim u vezi.

Jedinstveni SOS telefon - 1265 od danas je u funkciji 24 sata, a pozivi su besplatni.

Današnja promocija Strateškog plana upriličena je u okviru kampanje "16 dana aktivizma", a u okviru tog događaja osnovci su izveli performans o temi nasilja.