{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Strateški izazovi klimatskih promjena i energetske sigurnosti

F
1.9.2008. u 17:11
0
0
Strateški izazovi klimatskih promjena i energetske sigurnosti
0
Strateški izazovi klimatskih promjena i energetske sigurnosti
Forum "Strateški izazovi klimatskih promjena i energetske sigurnosti", u organizaciji Ministarstva gospodarstva Slovenije, završen je danas na Bledu. O kakvom skupu je riječ dovoljno govori podatak da su aktivni sudionici Foruma, predstavnici Vlada i država ne samo iz EU i regije nego i s drugih kontinenata, kao i predstavnici raznih međunarodnih organizacija, instituta i gospodarskih društava iz ove oblasti.
Izaslanstvo BiH predvodi Vilim Primorac, zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH koji se tokom dana obratio skupu.

"BiH je energetski u povoljnijem položaju od drugih zemalja regije, ali u ispunjenju obveza ublažavanja i borbe protiv klimatskih promjena neophodna nam je pomoć EU i regije kako bi proizvodnja, transport i korištenje energije dalo najbolje efekte i postalo sigurnije", kazao je, između ostalog, Primorac.

"Bez obzira što BiH u ovom trenutku nema obvezu smanjenja emisije stakleničkih plinova, okolinsku politiku ćemo definirati tako da u narednom razdoblju svi energetski projekti budu usklađeni s europskim tendencijama u borbi protiv klimatskih promjena", kazao je on.

"Privatizacija energetskog sektora u BiH još uvijek nije okončana, a imajući u vidu neiskorištenost značajnih potencijala, posebice onih koji se odnose na obnovljive izvore energije, smatramo da je to prigoda i izazov za potencijalne investitore, da ulaganjem u energetske resurse pomognu energetskom sektoru BiH da postane efikasniji, te tako doprinese globalnom procesu ublažavanja posljedica klimatskih promjena. Znajući da niti jedna država u svijetu ne može sama riješiti sva okolinska pitanja BiH podržava regionalnu suradnju i prepoznaje to kao važan instrument za jačanje političke i ekonomske stabilnosti, pa stoga smatramo kako ovaj vid okupljanja i suradnje daje dobar temelj za uključivanje cijele regije u proces europskih integracija", kazao je Primorac, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: