BiH
0

Strategiju borbe protiv korupcije usvojilo šest policijskih agencija

FENA
Strategiju borbe protiv korupcije u sklopu nacrta kodeksa ponašanja koji je prezentirala Policijska misija EU (EUPM) još sredinom 2007. godine usvojilo je samo šest policijskih bh. agencija.

Kako je za Fenu izjavio glasnogovornik PU MUP-a Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) Damir Čutura, usvojenom strategijom u tom MUP-u žele promovirati etično i profesionalno ponašanje njihovih službenika.

"Potičući plansko i odlučno suzbijanje korupcije zadobit ćemo povjerenje naših građana koji bi trebali prijavljivati nepravilnosti i nezakoniti rad", kazao je njihov glasnogovornik Čutura.

Glasnogovornica EUPM-a Monja Koluder kazala je da je pored tog MUP-a još pet policijskih agencija usvojilo interne strategije za borbu protiv korupcije i implementacijske planove.

To su Granična policija BiH, Policija Republike Srpske, Federalna uprava policije, Policija Brčko Distrikta i Sarajevske županije.

MUP Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) nije usvojio ovu strategiju, a prema riječima glasnogovornice tog MUP-a Lejle Trivun, implementacijske planove EUPM-a s kodeksom ponašanja su dobili, ali do današnjeg dana nije bilo tehničkih mogućnosti da se u tom MUP-u usvoji spomenuta strategija.

"Smatramo da se ovim ne šalje pozitivna poruka građanima BiH o odlučnosti policije u iskorjenjivanju korupcije u vlastitim redovima. Stoga i od ostalih očekujemo da bez odlaganja prate primjer agencija koje su usvojile ovu strategiju", kazala je glasnogovornica EUPM-a.

Na konferenciji policije i tužitelja koja je u organizaciji EU Policijske misije održana prošle godine u Sarajevu preporučeno je da i pravosudne institucije bez odlaganja usvoje interne strategije za borbu protiv korupcije.

"Strategija je potpuno transparentna i apsolutno svaki policijski službenik uprave policije ministarstva ima zadatke u njezinoj realizaciji", kazala je glasnogovornica EUPM-a Monja Koluder. Strategijom se propisuje 28 pojedinačnih zadataka podijeljenih u četiri velike oblasti: edukacija i javna informiranost, eliminiranje uvjeta koji dovode do mogućnosti za korupciju, transparentnost i izvješćivanje te unutarnja kontrola i mjere kažnjavanja. Strategija predviđa također formiranje posebnih timova, kao što su tim za implementaciju strategije, te Operativni tim za sprečavanje najozbiljnijih slučajeva korupcije.