{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Strategiju borbe protiv korupcije usvojilo šest policijskih agencija

F
10.1.2008. u 14:09
0
0
Strategiju borbe protiv korupcije usvojilo šest policijskih agencija
0
Strategiju borbe protiv korupcije usvojilo šest policijskih agencija
Strategiju borbe protiv korupcije u sklopu nacrta kodeksa ponašanja koji je prezentirala Policijska misija EU (EUPM) još sredinom 2007. godine usvojilo je samo šest policijskih bh. agencija.
Kako je za Fenu izjavio glasnogovornik PU MUP-a Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) Damir Čutura, usvojenom strategijom u tom MUP-u žele promovirati etično i profesionalno ponašanje njihovih službenika.

"Potičući plansko i odlučno suzbijanje korupcije zadobit ćemo povjerenje naših građana koji bi trebali prijavljivati nepravilnosti i nezakoniti rad", kazao je njihov glasnogovornik Čutura.

Glasnogovornica EUPM-a Monja Koluder kazala je da je pored tog MUP-a još pet policijskih agencija usvojilo interne strategije za borbu protiv korupcije i implementacijske planove.

To su Granična policija BiH, Policija Republike Srpske, Federalna uprava policije, Policija Brčko Distrikta i Sarajevske županije.

MUP Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) nije usvojio ovu strategiju, a prema riječima glasnogovornice tog MUP-a Lejle Trivun, implementacijske planove EUPM-a s kodeksom ponašanja su dobili, ali do današnjeg dana nije bilo tehničkih mogućnosti da se u tom MUP-u usvoji spomenuta strategija.

"Smatramo da se ovim ne šalje pozitivna poruka građanima BiH o odlučnosti policije u iskorjenjivanju korupcije u vlastitim redovima. Stoga i od ostalih očekujemo da bez odlaganja prate primjer agencija koje su usvojile ovu strategiju", kazala je glasnogovornica EUPM-a.

Na konferenciji policije i tužitelja koja je u organizaciji EU Policijske misije održana prošle godine u Sarajevu preporučeno je da i pravosudne institucije bez odlaganja usvoje interne strategije za borbu protiv korupcije.

"Strategija je potpuno transparentna i apsolutno svaki policijski službenik uprave policije ministarstva ima zadatke u njezinoj realizaciji", kazala je glasnogovornica EUPM-a Monja Koluder.
Strategijom se propisuje 28 pojedinačnih zadataka podijeljenih u četiri velike oblasti: edukacija i javna informiranost, eliminiranje uvjeta koji dovode do mogućnosti za korupciju, transparentnost i izvješćivanje te unutarnja kontrola i mjere kažnjavanja. Strategija predviđa također formiranje posebnih timova, kao što su tim za implementaciju strategije, te Operativni tim za sprečavanje najozbiljnijih slučajeva korupcije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: