{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Strategijom zaštite okoliša prema principima održivog razvoja

F
28.6.2007. u 15:20
0
0
Strategijom zaštite okoliša prema principima održivog razvoja
0
Strategijom zaštite okoliša prema principima održivog razvoja
Bjelašnica
Do decembra bit će završena izrada federalne strategije zaštite okoliša, dokumenta kojim se prvi put u Bosni i Hercegovini obrađuje stanje u ovoj oblasti po komponentama kvaliteta zraka, vode, zemljišta, upravljanja otpadom, zaštite prirode, rečeno je danas na radionici „Ocjena stanja okoliša i posljedice“.
„Ovo stanje okoliša će kao matrica, jer se radi po metodologiji Evropske agencije za okoliš, poslužiti da se orijentiramo i vidimo kakvo je stanje s vodama, koliko ih trošimo, koliko ih je na raspolaganju, kakav im je kvalitet, kakav je kvalitet zraka, koji je problem biološke raznovrsnosti, kako da zaštitimo ugrožene vrste, riješimo pitanje upravljanja otpadom i slično. Tako će niz podataka kojima raspolažemo biti kroz relevantne institucije ozvaničen u jednom izvještaju o stanju okoliša“, izjavio je za Federalnu novinsku agenciju pomoćnik ministra za okoliš u Ministarstvu okoliša i turizma FBiH Mehmed Cero na početku rada današnje radionice.

Taj izvještaj će ubuduće biti rađen kao periodičan izvještaj koji će ovo ministarstvo podnositi za domaću i za međunarodnu javnost. Njegova priprema se radi prema metodologiji Pokretači, Pritisci, Stanje, Utjecaji i Odgovori (DPSIR). Stanje okoliša se posmatra kroz komponente: atmosfera, pedosfera, hidrosfera i biosfera. Projekt implementiraju Bosna-S Oil Service Company, Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta d.d. Sarajevo, IPSA Institut d.o.o., dok je finansijer Ministarstvo okoliša i turizma FBiH.

Njihova zajednička zadaća je, prema Cerinim riječima, da se koristeći se raspoloživim podacima i informacijama iz okoliša od zvaničnih ili i nezvaničnih institucija, ukoliko su njihove procjene upotrebljive, dođe do stanja koje je temelj za projekciju daljnjih puteva i akcionih planova. A sve to će zaokružiti federalna strategija za zaštitu okoliša.

Analiza postojećeg stanja okoliša FBiH pokazuje da se najveći dio teritorija može svrstati u kategoriju osjetljivog tla, da je zabrinjavajuće što ne postoji karta visoko senzitivnih područja, da je poljoprivredno zemljište ugroženo nekontroliranom urbanizacijom i da problem kontaminiranosti tla nije adekvatno istražen.

Nadalje, podaci govore i to da BiH ima vrlo visoku relativnu intenzivnost, veću od svjetskog prosjeka, da je visoka emisija SO2 iz termoelektrana i metalurgije te da je visoka i zagađenost zraka u gradovima.

Procjenjuje se da je oko 180 hektara površine zemljišta na području FBiH pokriveno akumuliranim neadekvatno odloženim industrijskim otpadom iz velikih industrijskih pogona, prije svega šljakom, troskom i industrijskim muljem. Ukazano je i na problem nepostojanja propisa iz oblasti upravljanja otpadom iz zdravstvenih institucija i na činjenicu da samo jedan kanton ima upute za upravljanje medicinskim otpadom, koje se još ne primjenjuju u punom obimu.

Što se tiče oblasti voda, rečeno je da se 50 posto zahvaćenih količina za vodosnabdijevanje „izgubi“ usput i nikada ne dođe do potrošača te da od 79 općina u FBiH samo pet ima postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda stanovništva. Vodotoci su zagađeni u najvećoj mjeri jer se otpadne vode iz naselja i industrije ne podvrgavaju prečišćavanju, nego se direktno ispuštaju u otvorene vodotoke.

I na kraju, prirodno naslijeđe na teritoriju FBiH zauzima potpuno neadekvatnu poziciju, a sukcesija zakona koji su relevantni za ovu materiju provedena je formalno.

„Federalna strategija za zaštitu okoliša će biti proslijeđena na 'pregledavanje' na nivou međuentitetskog tijela i mi to, prema zakonskim obavezama, moramo usuglasiti i s Republikom Srpskom, jer hoćemo da se i na državnom nivou instalira odgovarajuća administracija i uspostave državno ministarstvo okoliša i državna agencija za tu oblast“, kazao je Cero. Pri tome je podsjetio na postojanje obaveza iz niza potpisanih međunarodnih konvencija.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma „domaćin“ je procesa za usvajanje strategije za zaštitu okoliša na vladi i parlamentu FBiH, nakon čega će ovaj dokument postati „zakon“ po kome će se u ovoj oblasti raditi u narednih deset godina.

Voditelj projekta izrade federalne strategije zaštite okoliša prof. dr. Tarik Kupusović smatra da će izrada ovog dokumenta imati jednu od ključnih uloga na putu Bosne i Hercegovine prema evropskim integracijama, jer je sektor okoliša jedan od pozicioniranih prioriteta EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: