Za sedam godina
0

Strategija za okončanje slučajeva ratnih zločina

FENA
Radna grupa koja je radila na izradi Državne strategije za rješavanje slučajeva ratnih zločina danas je usvojila konačni nacrt ove strategije.

Ovaj dokument prvi put osigurava jasan i sveobuhvatan stav o mjerama i sredstvima potrebnim da se okončaju najsloženiji i najprioritetniji slučajevi ratnih zločina u roku od sedam godina, kao i ostali slučajevi ratnih zločina u roku od petnaest godina, od trenutka usvajanja strategije.

Prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian, koji je prisustvovao ovom sastanku, ocijenio je kako će ova strategija uspostaviti racionalan, koherentan i objektivan proces za rješavanje slučajeva ratnih zločina.

Osigurat će, kako je kazao, transparentnost za javnost, što će kao razultat unaprijediti povjerenje javnosti u pravosuđe BiH.

Radnu grupu su sačinjavali predstavnici tijela države, entiteta i Brčko Distrikta nadležnih za oblast pravosuđa, provođenja zakona i ratne zločine.

Čestitajući Tužilaštvu BiH i svim članovima Radne grupe na ogromnim naporima koje su uložili na izradi ove strategije, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák je ustvrdio kako je ovo važna prekretnica za BiH, ali da još uvijek predstoji mnogo posla.

  • Vijeće ministara treba da usvoji strategiju što je prije moguće kako bi njena provedba mogla započeti početkom nove godine - naglasio je Lajčak.

Ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak će sada Državnu strategiju BiH za rješavanje slučajeva ratnih zločina prezentirati Vijeću ministara na usvajanje.

Vijeće za implementaciju mira (PIC) je usvajanje ove strategije postavilo kao jedan od pet ciljeva i dva uvjeta koji će pokazati da je BiH mirna i održiva država nepovratno na putu ka integraciji u EU.

Usvajanje ove strategije predstavlja preduvjet za PIC da otpočne sa tranzicijom Ureda visokog predstavnika u Ured specijalnog predstavnika EU, saopćeno je iz OHR-a.