Sukob Serdarevića i Mulić
38

Strasti se ne smiruju: Teške međusobne optužbe studenata pri izboru rukovodstva SPUS-a

Piše: M. A.
Nedavno održanu izbornu skupštinu Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, osim netrpeljivosti između članova suparničkih timova, pojedinih posmatrača i delegata, obilježio je i sukob sada već bivšeg predsjednika ove organizacije Merima Serdarevića i poražene kandidatkinje za predsjednicu SPUS-a Adle Mulić, studentice Fakulteta islamskih nauka.

Naime, neposredno prije održavanja navedene skupštine Adla Mulić je na svom Facebook profilu objavila status u kojem govori kako ju je Serdarević uvrijedio na vjerskoj osnovi, što je, prema njenim riječima, izazvalo mnoštvo reakcija u sali.

"Naš dojučerašnji predsjednik mi je nakon jedne bezazlene rasprave prije skupštine pred punom salom rekao kako nisam dostojna marame koju nosim na glavi te da ga je nekada stid što je musliman zbog ovakvih. Ne znam šta bih vam rekla", stoji u postu Adle Mulić.

Kao odgovor na tvrdnje Adle Mulić, Merim Serdarević je također putem svog Facebook naloga objavio saopćenje u kojem demantira da je na bilo koji način vrijeđao bilo koga, naglasivši da je borac za vjerska i građanska prava svih stanovnika BiH.

"S obzirom na to da je Skupština SPUS-a 18. januara 2019. godine bila burna i nažalost obilježena psovkama, uvredama i posebno prijetnjama, došlo je do verbalnog sukoba između mene i jedne djevojka koja je pokrivena, a koja je ujedno bila kandidatkinja za predsjednika SPUS-a. Ona je u proteklom mandatu obnašala funkciju sekretara SPUS-a na koju sam je lično imenovao, tako da imamo historiju odnosa. Spomenuta se u tolikoj mjeri neprimjereno ponašala da sam bio primoran da joj skrenem pažnju da je hidžab koji nosi obavezuje da se ponaša lijepo, a ne da galami, vrišti i gura se, jer na taj način u lošem svjetlu predstavlja moju i njenu vjeru", stoji, između ostalog, u saopćenju Merima Serdarevića.

U razgovoru za portal Klix.ba Adla Mulić je naglasila kako je saopćenje Merima Serdarevića samo potvrda njenih riječi i smatra kako se objavom na svom Facebook profilu, kada je naišao na osude javnosti, samo pokušao opravdati.

"Ja sam odgojena da prakticiram islamske propise i etičke norme, ali i da odgovorim životnim izazovima. Nakon kraće rasprave, gdje sam optužena da pokušavam opstruirati skupštinu, pred punom salom je rekao kako nisam dostojna marame koju nosim na glavi te da ga je stid što je musliman zbog ovakvih. Ta priča bi dobila svoj kraj da je pomenuti kolega uvidio svoju grešku i ponio se ljudski. Stojim iza svojih riječi uz mnogobrojne svjedoke, od kojih je većina burno reagirala. Zabrinjava me činjenica da je dio kolega njegove riječi ispratio aplauzom. Moja marama ne predstavlja komad platna, već način života koji sam odabrala. Neosnovane optužbe o mom ponašanju vidim kao još jedan pokušaj da se skrene od stvarnog problema", dodala je ona.

Merim Serdarević nam je pak kazao kako ne želi posebno komentirati bilo kakve navode Adle Mulić ili nekog od članova poražene ekipe zbog toga što je još jednom naveo kako se radi o klasičnim spinovima koji su nastali iz revolta zbog gubitka na izbornoj skupštini.

"Zaista ne želim posebno komentirati ovaj slučaj. Svojom objavom pokušao sam spriječiti zloupotrebu vjere radi postizanja ličnih ciljeva i dolaska na funkciju. Samo ću, kao što sam to naveo i u saopćenju, još jednom reći kako se radi o djevojci koja je predvodila ekipu koja je izgubila izbore za SPUS i u nedostatku demokratske kulture i argumentacije nastoji na svaki mogući način degradirati instituciju SPUS-a, svih ljudi koji su izabrani te mene kao bivšeg predsjednika. Dakle, uopće ne želim komunicirati s takvim osobama i spuštati se na njihov nivo. Jednostavno, nemam komentar na njeno ponašanje i izražavanje", kazao je Serdarević.