{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Strasbourg: Sud za ljudska prava presudio protiv BiH

F
FENA
27.5.2008. u 20:26
0
1
Strasbourg: Sud za ljudska prava presudio protiv BiH
0
Strasbourg: Sud za ljudska prava presudio protiv BiH
Sud za ljudska prava u Strasbourgu
Sud za ljudska prava u Strasbourgu u utorak je donio presudu prema kojoj je Bosna i Hercegovina kriva za nehumano postupanje prema četvorici zatvorenika osuđenih za ratne zločine jer su trpjeli zbog svoje etničke pripadnosti.
Četvorica zatvorenika, Srbi iz BiH Milorad Rodić, Vlastimir Pusara, Zoran Knežević i Hrvat Ivan Baković bili su zatvoreni u centralni zatvor u Zenici od 2004. do 2005. godine zbog ratnih zločina nad bošnjačkim civilima za vrijeme rata, prenio je AFP.

Oni su se žalili da su mučeni u zatvoru u kojem je bilo 90 posto Bošnjaka i da su bili meta fizičkog nasilja zatvorenika koji su bili s njima u ćelijama, a da su napadi motivirani etničkom pripadnošću.

Kada su u junu 2005. godine započelli štrajk glađu kako bi privukli pažnju javnosti na svoju situaciju, stavljeni su u izolaciju tokom 20 dana, a zbog napada je otvorena istraga.

Po naređenju ministarstva trebalo je da sva četvorica zbog sigurnosnih razloga budu prebačena u jedan zatvor u Republici Srpskoj, ali su prebačeni u Mostar.

Suci u Strasbourgu navode u presudi da su "s obzirom na užase počinjene" za vrijeme rata "međuetnički odnosi još uvijek napeti, a žestoki incidenti motivirani etničkim elementima relativno česti u vrijeme kad se sve događalo".

Naglasivši da zatvaranje osuđenika u Zenicu "podrazumijva veliki rizik za fizički integritet", sud je jednoglasno zaključio da je prekršen član 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima koji zabranjuje nehumano i degradirajuće postupanje.

Sud je odredio 14.000 eura za moralnu odštetu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: