{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Strasbourg: Sud za ljudska prava presudio protiv BiH

F
27.5.2008. u 20:26
0
1
Strasbourg: Sud za ljudska prava presudio protiv BiH
0
Strasbourg: Sud za ljudska prava presudio protiv BiH
Sud za ljudska prava u Strasbourgu
Sud za ljudska prava u Strasbourgu u utorak je donio presudu prema kojoj je Bosna i Hercegovina kriva za nehumano postupanje prema četvorici zatvorenika osuđenih za ratne zločine jer su trpjeli zbog svoje etničke pripadnosti.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Četvorica zatvorenika, Srbi iz BiH Milorad Rodić, Vlastimir Pusara, Zoran Knežević i Hrvat Ivan Baković bili su zatvoreni u centralni zatvor u Zenici od 2004. do 2005. godine zbog ratnih zločina nad bošnjačkim civilima za vrijeme rata, prenio je AFP.

Oni su se žalili da su mučeni u zatvoru u kojem je bilo 90 posto Bošnjaka i da su bili meta fizičkog nasilja zatvorenika koji su bili s njima u ćelijama, a da su napadi motivirani etničkom pripadnošću.

Kada su u junu 2005. godine započelli štrajk glađu kako bi privukli pažnju javnosti na svoju situaciju, stavljeni su u izolaciju tokom 20 dana, a zbog napada je otvorena istraga.

Po naređenju ministarstva trebalo je da sva četvorica zbog sigurnosnih razloga budu prebačena u jedan zatvor u Republici Srpskoj, ali su prebačeni u Mostar.

Suci u Strasbourgu navode u presudi da su "s obzirom na užase počinjene" za vrijeme rata "međuetnički odnosi još uvijek napeti, a žestoki incidenti motivirani etničkim elementima relativno česti u vrijeme kad se sve događalo".

Naglasivši da zatvaranje osuđenika u Zenicu "podrazumijva veliki rizik za fizički integritet", sud je jednoglasno zaključio da je prekršen član 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima koji zabranjuje nehumano i degradirajuće postupanje.

Sud je odredio 14.000 eura za moralnu odštetu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: