BiH
0

Strasbourg pozdravio produženje moratorija o smrtnoj kazni u Rusiji

FENA
Vijeće Evrope izrazilo je u četvrtak zadovoljstvo zbog produženja ruskog moratorija na izvršenje smrtne kazne do 2010., insistirajući pritom na nužnost konačnog ukidanja smrtne kazne.

Rene van der Linden, predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE), ocijenio je produženje moratorija "u skladu s vrlo raširenim protivljenjem smrtnoj kazni, što sam uočio među glavnim političkim zvaničnicima tokom mojih posjeta Federaciji Rusije".

"Ipak, vrlo je bitno da se vlasti Rusije pridržavaju obaveze koju su preuzeli prije deset godina, tokom priključenja Ruske Federacije Vijeću Evrope, o konačnom ukidanju smrtne kazne", naglasio je on, a navodi se u saopćenju ove organizacije.

Ruski poslanici Dume, donjeg doma parlamenta, izglasali su u srijedu velikom većinom zakon kojim se omogućava produženje moratorija o smrtnoj kazni do 2010.

Moskva je potpisala protokol broj šest Evropske konvencije o ljudskim pravima, koji predviđa zabranu smrtne kazne u vremenu mira, ali taj tekst poslanici nisu nikada ratificirali.