BiH
44

Stranke u FBiH nastavljaju diobu fotelja: Tuzlanskoj SDA pripala Elektroprivreda BiH

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada FBiH jučer je, na hitnoj telefonskoj sjednici, imenovala Bajazita Jašarevića za v. d. generalnog direktora Elektroprivrede BiH. Imenovanje Jašarevića očekivalo se već ranije, ali je očigledno zbog određenih nesporazuma unutar SDA imenovanje odgođeno sve do posljednjeg trena.

Bajazit Jašarević potvrdio je za Klix.ba još prošlog četvrtka da ga je Kadrovska komisija SDA na sjednici održanoj 26. augusta predložila za v. d. generalnog direktora Elektroprivrede BiH.

No, iako je sjednica Vlade FBiH održana u četvrtak, davanje saglasnosti za imenovanje Jašarevića nije razmatrano zbog određenih sukoba unutar same SDA.

Potpredsjednik SDA i predsjednik Kantonalnog odbora SDA TK Mirsad Kukić insistirao je da za vršioca dužnosti generalnog direktora bude imenovan Nevad Ikanović te se oštro protivio namjeri da na čelo Elektroprivrede dođe Jašarević.

Vlada FBiH je očigledno čekala da Kolegij SDA, koji je zasjedao jučer u 15 sati, zauzme konačan stav i riješi unutarstranačke nesuglasice. Već oko 16 sati i 30 minuta javnost je obaviještena da je Vlada FBiH upravo održala hitnu telefonsku sjednicu na kojoj je data saglasnost za imenovanje nove uprave Elektroprivrede BiH.

Za v. d. generalnog direktora, i pored protivljenja Kukića, imenovan je Bajazit Jašarević. Kukićev favorit Nevad Ikanović imenovan je na “utješnu” poziciju izvršnog direktora za proizvodnju.

Da određena nezadovoljstva i dalje postoje govori i izjava predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da će biti neophodne određene izmjene s obzirom na to da nisu ravnomjerno zastupljeni svi kantoni, a posebno oni u kojima se nalazi veći broj rudnika kakav je Zeničko-dobojski.

Također, posebno je pitanje kako će se funkcije rasporediti u Elektroprivredi BiH ako u vlast uđe Stranka za BiH kojoj je obećano učešće u raspodjeli pozicija u elektro-energetskom sektoru FBiH.

Saga o imenovanju nove uprave u Elektroprivredi HZHB nastavljena je i nakon jučerašnje sjednice skupštine ovog preduzeća. Smijenjeno rukovodstvo, ali i predstavnici malih dioničara, najavili su da će pravdu zatražiti na sudu.