Opet o Inzkovoj odluci
0

Stranke primile poziv Vlade RS-a za sastanak

SRNA
Partija demokratskog progresa (PDP) Republike Srpske (RS) dobila je poziv iz kabineta predsjednika Vlade RS za sastanak sa predsjednicima političkih stranaka u vezi sa novonastalom situacijom nakon što je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko poništio skupštinske zaključke - potvrdio je predsjednik Izvršnog odbora PDP-a Zoran Đerić.

Đerić je rekao da bi ovaj sastanak trebalo danas da bude održan u popodnevnim časovima, dodajući da mu nije poznat tačan termin njegovog održavanja, kao i to da li će sastanak biti održan u zgradi Vlade RS ili u zgradi Narodne skupštine Republike Srpske.

On je potvrdio da će ispred PDP-a prisustvovati sastanku, jer se lider ove stranke Mladen Ivanić trenutno nalazi u Strazburu.

Govoreći o skupštinskim zaključcima, koje je u subotu poništio visoki predstavnik koristeći bonska ovlaštenja, Đerić je naveo da bi Kolegijum  Narodne skupštine RS i Vlada RS trebalo da predlože odgovarajuća rješenja o kojima bi se zatim odredile političke partije.

"U ovom trenutku treba sačuvati dignitet institucije Narodne skupštine RS, ali, isto tako, RS niti bilo kome nije potrebna konfrontacija sa međunarodnom zajednicom", istakao je Đerić.

Đerić  očekuje da će se u razgovorima sa predsjednikom i premijerom RS, te predsjednikom Parlamenta RS-a iznaći određena rješenja koja će dovesti do zaštite digniteta Narone skuštine RS, interesa građana RS-a sa jedne i predstavnika međunarodne zajednice sa druge strane.

"Kada je riječ o konačnim rješenjima koja budu potekla sa ovog sastanka, PDP će nakon tih prijedloga na stranačkim organima zauzeti svoj stav i opredijeliti se prema tom pitanju", zaključio je na Đerić.
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko stavio je u subotu, 20. juna,  van snage zaključke Narodne skupštine RS u vezi sa Informacijom o efektima prenosa ustavnih ovlašćenja sa RS na institucije BiH.

Narodna skupština RS je 14. maja usvojila Zaključke u vezi sa Informacijom o efektima prenosa ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH. Njihovim objavljivanjem u Službenom glasniku 15. juna, zaključci su stupili na snagu 16. juna.