BiH
0

Stranke iz RS-a sutra o reformi policije u BiH

FENA
Lideri najznačajnijih poličkih stranaka iz Republike Srpske trebalo bi sutra da zauzmu zajednički stav o reformi policije u BiH na sastanku koji će se održati u Kabinetu predsjednika RS-a Milana Jelića.

Predsjedvajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić pozvao je lidere najvećih političkih partija u BiH da u petak, 16. februara, u Sarajevu nastave razgovore s ciljem postizanja dogovora o reformi policijskih snaga u BiH.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik smatra da reforma policije u BiH podrazumijeva da u BiH bude napravljena jedinstvena struktura čiji će jedan dio činiti policija RS-a. On smatra da stranke iz Federacije BiH moraju poštovati stavove stranka iz RS-a, ponovivši da je RS-u važnija policija od obećanja o svjetlijoj budućnosti.

"Evropska budućnost BiH isključivo zavisi od toga da se ne uruši dignitet RS-a, a ako se ruši dignitet RS-a - hvala za Evropu", kategoričan je Dodik.

Član Predsjedniištva Partije demokratskog progresa RS-a Igor Crnadak potvrdio je da će ta stranka učestvovati u razgovorima o reformi policije, te ponovio stav da Direkcija za reformu policije nije imala kapaciteta da tu reformu dovede do kraja, te da je konačno rješenje moguće postići samo političkim kompromisom. Crnadak očekuje da će biti razmijevanja u stavovima u vezi sa ovim veoma bitnim uvjetom za potpisivanje Sporazuma o stabiliozaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić rekao je da očekuje da će predstavnici stranaka iz RS-a na sastanak u Sarajevo otići sa zajedničkim stavom, ali još nije siguran da će njegova stranka učestvovati u razgovorima o reformi policije.