{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stranka za BiH poziva na hitnu sjednicu Vijeća za implementaciju mira

F
16.9.2014. u 11:59
10
24
Stranka za BiH poziva na hitnu sjednicu Vijeća za implementaciju mira
10
Stranka za BiH poziva na hitnu sjednicu Vijeća za implementaciju mira
Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Amer Jerlagić poziva Vijeće za implementaciju mira (PIC) na hitno zasjedanje i "sprečavanje jednostranog razvrgavanja Ustava BiH", a nakon jučerašnjeg potpisa ugovora između premijerke RS-a Željke Cvijanović i Gasproma o direktnoj isporuci gasa od strane Gasproma prema RS-u, bez posredovanja BH Gasa, kao ovlaštene kompanije.
-Upozoravam predstavnike PIC-a da se radi o protuustavnom postupku, da se radi o prenosu ovlasti sa države na entitete, dokidanju međunarodnog suvereniteta BiH i uvođenje entiteta RS u međunarodni subjektivitet, te ih pozivam na hitnu reakciju - naveo je Jerlagić u saopćenju za javnost.

Ističe da Dodikove prijetnje da će, ukoliko za ove radnje ne dobiju podršku Parlamenta BiH, biti u poziciji da svoju podršku prema radu u institucijama BiH i samom parlamentu snažno redefinišu i dovedu u funkciju `brže prolaznosti` za inicijative koje dolaze iz Republike Srpske”, ukazuju da se radi o neustavnoj radnji i prijećenjem uspostavljanja nove vlasti nakon oktobarskih izbora.

-Dodik od parlamenta BiH traži ratifikaciju protuustavnog postupka i onoga što je učinio zajedno s premijerkom Cvijanović prenoseći međunarodni subjektivitet BiH na manji bh. entitet. Dodik svjestan svoje pat pozicije u koju je doveo i sebe i SNSD, pokušava zaštitu naći u Ruskoj Federaciji i po svaku cijenu, pa makar neustavnim postupcima ostati na vlasti - smatra Jerlagić.

Izražava nadu da je "sada i Evropskoj energetskoj zajednici i Evropskoj komisiji, i OHR-u i PIC-u jasno zašto Dodik nije želio prihvatiti zakon o gasu na državnom nivou".

-Očekujem da PIC zbog ovakvog protustavnog postupka i direktnog kršenja Daytonskog mirovnog sporazuma dopusti visokom predstavniku Valentinu Inzku da nametne zakon o gasu na državnom nivou - poručuje Jerlagić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: