{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stranka za BiH: Posljedice genocida ne smiju biti legalizovane u Parlamentu BiH

F
21.3.2006. u 12:30
0
0
Stranka za BiH: Posljedice genocida ne smiju biti legalizovane u Parlamentu BiH
0
Stranka za BiH: Posljedice genocida ne smiju biti legalizovane u Parlamentu BiH
Sporazum o takozvanim ustavnim promjenama postignut između jednog broja stranaka u Bosni i Hercegovini poziva se na unapređenje ljudskih prava bez ikakvog osnova.
Ovaj sporazum u stvarnosti predstavlja grubo kršenje ljudskih prava, jer pokušava legalizovati etničko čišćenje i genocid i na tom temelju uspostavljene strukture vlasti deset godina nakon zaustavljanja agresije na BiH, saopšteno je iz Stranke za BiH.

Prema tome, navodi se u saopštenju, sporazum koji se nudi Parlamentu BiH na ratifikaciju nije utemeljen na konvencijama o ljudskim pravima nego ih grubo krši, ozakonjujući silu i nepravdu.

Stranka za BiH ističe da u pogledu funkcionalnosti, ovaj sporazum ne mijenja u suštini ništa „jer ostavlja entitete u punom kapacitetu i entitetsko glasanje u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH“.

U saopštenju se navodi da su predstavnici stranaka koje prihvataju ovaj sporazum i međunarodni posrednici poklekli pred ultimatumom predstavnika stranaka iz Republike Srpske koji isključuje bilo kakve promjene u statusu entiteta. Zbog toga su ustavne promjene svedene na nebitne prepravke.

„Ono što je značajno i pogubno za budućnost BiH jeste poruka da su etničke podjele konačne - nikakva igra riječi ne može promijeniti ovu činjenicu. Pregovori o ustavnim promjenama zloupotrijebljeni su za ostvarivanje ratnih ciljeva u miru. Sporazum je, ustvari, pokušaj ozakonjenja Miloševićevog projekta u Bosni i Hercegovini“, navodi se u saopštenju i dodaje kako ga građani BiH zbog toga velikom većinom ne prihvataju.

Stranka za BiH smatra da poslanici koji u njihovo ime glasaju u bh. parlamentu ne smiju glasti protiv volje građana - niti zaboraviti žrtve i stradanja koje je agresija na Bosnu i Hercegovinu prouzrokovala.

„Posljedice genocida ne smiju biti legalizovane u Parlamentu Bosne i Hercegovine“, zaključuju u Stranci za BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: