BiH
0

Stranka za BiH podržava rješavanje pitanja državne imovine

FENA
Stranka za BiH podržava rješavanje pitanja državne imovine, te ističe da je neophodno ovaj proces vršiti u skladu s ciljem očuvanja i zaštite suverniteta Bosne i Hercegovine.

Stranka za BiH podsjeća da državna imovina po definiciji pripada državi, odnosno BiH, te da ta imovina treba konačno biti evidentirana kao vlasništvo BiH.

Ova stranka ističe da samo na ovaj način BiH može u potpunosti očuvati svoj suverenitet kao država, te ostvariti prava koja joj nesumnjivo pripadaju.

Također, ističu u Stranci za BiH, to je jedini način za BiH da osigura adekvatno vršenje svojih nadležnosti, ne samo onih koje proizilaze iz Aneksa 4 Daytonskog sporazuma, već i svih onih nadležnosti koje će BiH u budućnosti imati.

Nakon evidentiranja državne imovine kao vlasništva BiH, BiH može odlučiti da određeni dio te imovine ponudi institucijama drugih organa vlasti na korištenje, kako bi se rješilo pitanje eventualnog surplusa državne imovine.

Stranka za BiH naglašava da ostaje otvorena za razgovore o modalitetima rješavanja pitanja državne imovine, s primarnim ciljem zaštite suverniteta i prava Bosne i Hercegovine, ističe se u današnjem saopćenju ove stranke.