Nedopustivo
64

Stranka za BiH osudila priključenje rafinerije u Bosanskom Brodu na hrvatski plinovod

Klix.ba
Ilustracija (Foto: EPA-EFE)
Ilustracija (Foto: EPA-EFE)
Stranka za Bosnu i Hercegovinu oštro osuđuje najavljeno potpisivanje Sporazuma o priključenju rafinerije u Bosanskom Brodu na hrvatski plinovod, navodeći da je riječ o praksi nepoznatoj bilo gdje u svijetu.

"Nepoznat je primjer u svijetu da kompanije dogovaraju i ugovaraju međunarodne gasne interkonekcije, a da Bosna i Hercegovina i njene institucije posmatraju šta susjedna država radi na njenom tržištu", saopćeno je iz Stranke za BiH.

Oni navode da je općepoznato da međunarodne gasne interkonekcije ne mogu graditi bez međudržavnih ugovora, pogotovo ne one koje su u svim strateškim energetskim razvojnim dokumentima označene kao tačka međunarodne interkonekcije između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, tačka Bosanski Brod je označena kao početak Južnoevropskog gasnog prstena.

Stranka za Bosnu Hercegovinu ovaj čin smatra nedopustivim pogotovo što se time ugrožava sigurnost snabdijevanja, diverzifikacija izvora i pravaca snabdijevanja, te razvoj gasnog tržišta na najpotentnijem pravcu za razvoj gasnog tržišta u Bosni i Hercegovini.

"Uvažavamo opravdane zahtjeve susjeda za smanjenjenjem zagađenja iz rafinerije u Bosanskom Brodu ali nikako parcijalnim rješenjima i konekcijama na tački Bosanski Brod, pogotovo ne na ovaj način, jer data tačka ni u kom slučaju nije privatno niti komercijalno vlasništvo bilo koga", zaključeno je u saopćenju Stranke za BiH.