BiH
0

Stranka za BiH: Nećemo dozvoliti bilo kakvu etničku federalizaciju BiH

FENA
Stranka za BiH neće dozvoliti bilo kakvu etničku federalizaciju BiH, niti vođenje razgovora ili pregovora o suštini budućeg ustavnog uređenja naše zemlje sve do rješenja kosovskog pitanja.

Ova stranka u saopćenju ocjenjuje kako izjava Rajka Vasića da će SNSD zahtjevati uspostavu federalnih jedinica koje će imati pravo na otcjepljenje, predstavlja strateško pozicioniranje ove stranke kako bi iznudila rješenja koja su joj uskraćena odbijanjem aprilskog paketa u državnom parlamentu.

SBiH smatra kako Vasićeva strategija polazi od nade da će druge stranke pristati na federalizaciju zemlje, ukoliko SNSD odustane od ovog najnovijeg zahtjeva da se u budući Ustav BiH ugradi pravo na otcjepljenje.

Međutim, po međunarodnom pravu federalne jedinice imaju pravo na otcjepljenje bez obzira da li se to pravo eksplicitno navede ili se eksplicitno zabrani u Ustavu neke zemlje, ističe SBiH.

Ova stranka navodi kako se pravo na samoopredjeljenje i otcjepljenje federalnih jedinica ostvaruje na međunarodnom nivou, te bilo kakve dozvole ili restrikcije na domaćem nivou ne utiču na ostvarivanje tog prava.

  • Ponuda ovakvih rješenja stoga, predstavlja pokušaj da se pritiskom iznudi ono što je bilo obećano tokom pregovora o aprilskom paketu prije dvije godine. Prva faza tog paketa je omogućavala RS da ugasi sve državne institucije, a druga faza je trebala dovesti do federalizacije BiH i njene trajne ugroženosti kao međunarodno-pravnog subjekta, stav je SBiH.

Ova stranka smatra kako ustavne promjene predstavljaju prekretnicu za dugoročnu budućnost zemlje i mogu se voditi tek kada se otklone svi regionalni geostrateški pritisci da se prihvate nadasve štetna rješenja.