BiH
0

Stranka za BiH neće podržati "kočničare reformi"

FENA
Predstavnici Stranke za BiH prenijeli su danas predsjedniku Republike Srpske (RS) Milanu Jeliću stav da će podržati svakog mandatara za sastav nove Vlade RS koji ne bude kočničar reformi u BiH.

Član Predsjedništva SBiH Remzija Kadrić kazao je nakon razgovora s Jelićem o budućem mandataru da su "male šanse" da podrže Milorada Dodika kao mandatara buduće entitetske vlade ukoliko nastavi s inicijativama o referendumu kada je u pitanju reforma policija.

"Ako Dodik bude i dalje pričao to što priča i ako se bude ponašao na način kako se ponaša male su šanse da ga podržimo kao budućeg mandatara za sastav Vlade RS-a. On će i bez toga vjerovatno osigurati većinu, ali ako bude pozivao na referendum o statusu policije i opstruirao druge reforme mi Dodika nećemo podržati", rekao je Kadrić.

Istakao je da Stranka za BiH neće podržati kočničare već ljude koji će se zalagati da BiH uđe što prije u evroatlantske integracije.

Kada je u pitanju reforma policije, Kadrić je kazao da je o tom pitanju sve jasno i da je Sporazum potpisan u parlamentima oba entiteta i na nivou BiH, te da to pitanje treba dovesti na nivo eksperata da oni završe taj proces.

"Reformu Ustava BiH i reformu policije Stranka za BiH vidi kao cjelovito pitanje od interesa za cijelu BiH i njene građane, a ne samo kao pitanje entiteta", kazao je on komentirajući najave o mogućem referendumu o pitanju policije koji predlaže SNSD.