BiH
0

Stranka za BiH: Država BiH će opstati

FENA
Potpredsjednik Glavnog odbora Stranke za BiH Ferid Otajagić kazao je danas na pres-konferenciji te stranke u Sarajevu da je Dan nezavisnosti veliki događaj i prilika da se kaže da je BiH postojala kao država kroz historiju i da je to činjenica.

Također, dodao je, na referendumu koji je održan o nezavisnosti dobila je legitimitet sa 64 posto građana koji su izašli.

"Patriote BiH su odbranili taj legitimitet, odnosno njenu nezavisnost u ratu. U Dejtonskom sporazumu, odnosno Ustavu BiH također se kaže da BiH nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država", kazao je Otajagić.

Član Glavnog odbora Suad Kerla je rekao da je neosporno da će država BiH opstati.

"Ona je bila vijekovima i ona će opstati i dalje, ali teška je borba u ovom vremenu i na ovaj način na koji se sada borimo mi za državnost BiH", kazao je Kerla.

Dodao je da parlamentarci iz Stranke za BiH Azra Hadžiahmetović i Beriz Belkić u državnom parlamentu stalno insistiraju na ideji Stranke - opstanak i opstojnost države BiH.

"Neka ovaj izuzetno važan dan u novijoj historiji BiH bude podstrek svima nama da doprinesemo daljnjem razvoju, jačanju, izgradnji i očuvanju multikulturalne i pluralne BiH", kazao je član Mladih Stranke za BiH Emir Kremić.

Treba da podsjeća, dodao je, na najhrabrije sinove BiH koji su za slobodu, nezavisnost i suverenitet BiH dali svoje živote.

Ističući da je nezavisnost neupitna, Kremić je kazao da treba da radimo na razvijanju demokratski orijentirane BiH, a to znači da BiH bude zemlja ravnopravnih građana na svakom dijelu BiH.