"Najmanje pozvan da dijeli pravdu"
0

Stranka za BiH: Dodik pokušava vršiti pritisak na Tužilaštvo BiH

Sarajevo-x.com
Izjavom "da je general Dudaković davno trebao završiti iza rešetaka“ Milorad Dodik u maniru sudije što tuži i sudije što sudi pokušava ostvariti pritisak na Tužilaštvo i pravosuđe Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju Stranke za BiH.

Notorno je da je u demokratskim pravnim sistemima svaka osoba nevina dok se ne dokaže suprotno.

Od Jahorinskog savjetovanja Milorad Dodik želi da potvrdi da ima punu „kontrolu“ nad nosiocima pravosudnih funkcija u BiH iz RS-a, po već viđenom modelu svih rigidnih totalitarnih režima.

Širi kontekst medijske hajke na generala Dudakovića jeste strategija izjednačavanja krivnje dželata i žrtve, agresora i branitelja, sa namjerom svođenja agresije na Bosnu i Hercegovinu na građanski rat.

Sve se događa u trenutku otkopavanja niza masovnih grobnica u Podrinju, širim prostorima Krajine, čudnih događaja oko Korićanskih stijena i širom RS-a. Prema tome, Milorad Dodik je najmanje pozvan da dijeli pravdu, dok zločini na entitetu kojim on predsjedava ostaju neotkriveni i nekažnjeni.

Stranka za BiH i dalje insistira na autonomnosti pravosudnog procesa i na punoj, objektivnoj i stučnoj istrazi i analizi svega što se dogodilo u Bosni i Hercegovini između 1992-1995 uključujući, naravno i Bihaćku krajinu, čijih je 400 000 stanovnika držano u opsadi 1300 dana, a čiju je herojsku odbranu predvodio general Dudaković, stoji u saopćenju.