{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stranka za BiH: Bosna i Hercegovina je trajna, Dodik je prolazan

27.4.2015. u 12:50
170
53
Stranka za BiH: Bosna i Hercegovina je trajna, Dodik je prolazan
170
Stranka za BiH: Bosna i Hercegovina je trajna, Dodik je prolazan
Foto: Klix.ba
Predsjedništvo Stranke za Bosnu i Hercegovinu danas je najoštrije osudilo Deklaraciju Sabora SNSD-a koja, kako su naveli u saopćenju, predstavlja grubi nasrtaj na cjelovitost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.
"Dodika i SNSD podsjećamo da je Bosna i Hercegovina međunarodno priznata država čiji su cjelovitost, suverenitet i teritorijalni integritet garantirani međunarodnim pravom i Dejtonskim mirovnim sporazumom", stoji u saopćenju.

Prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od Bosne i Hercegovine i oni postoje temeljem Ustava BiH. Prema Ustavu BiH, Bosna i Hercegovina je jedinstvena država sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Entiteti i njihove ovlasti postoje kao dio unutarnje organizacije i strukture Bosne i Hercegovine.

"Nikakav stranački pamflet ne može promijeniti ove činjenice. Deklaracija koju je usvojio Sabor Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) alibi je za teško ekonomsko stanje, ogroman broj nezaposlenih i korupciju u manjem bh. entitetu i potvrda da se Milorad Dodik konačno suočio sa svojim slobodnim padom u političkom životu", navodi se.

"Suočeni sa problemima u vlastitom dvorištu, teškom ekonomsko – socijalnom situacijom, sve jačom i jačom opozicijom, sopstvenom agonijom, prijetnjom gubitka vlasti, Dodik i njegov SNSD teške probleme građana manjeg BH entiteta pokušavaju prekriti domoljubnim pamfletima. Gubitak političke moći Dodik želi da nadoknadi radikalizacijom političke situacije u BiH preko priče o otcjepljenju i referendumu u manjem BH entitetu. Motiv Deklaracije nije referendum, nego novo produkovanje političke nestabilnosti u BiH", navode u Stranci za BiH.

"Nažalost, kao posljedica ovakvih stranačkih pamfleta Bosna i Hercegovina će ponovo zaostajati na evropskom putu, a investitori će je zaobilaziti u širokom luku. Još jedanput upozoravamo predstavnike PIC-a, OHR-a i međunarodne zajednice da se radi o protuustavnom postupku, usmjerenom protiv mira i stabilnosti BiH i regiona, te ih pozivamo na hitnu reakciju. Stranka za Bosnu i Hercegovinu na kraju poručuje Dodiku da će teritorija manjeg BH entiteta itekako ostati u Bosni i Hercegovini, volio on to ili ne", stoji na kraju saopćenja Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: