{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stranka penzionera podržava reformu penzionog sistema

F
19.6.2008. u 13:56
0
0
Stranka penzionera podržava reformu penzionog sistema
0
Stranka penzionera podržava reformu penzionog sistema
Stranka penzionera BiH (SPU) podržava reformu penzionog sistema i donošenje zakona o izmjeni Zakona o PIO kao i zakona o organizaciji Federalnog zavoda PIO i zahtijeva da se ti zakoni moraju donijeti do kraja godine, saopćeno je iz SPU objavljenom nakon današnje sjednice predsjedništva te stranke.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
SPU smatra da je rast penzija u proteklom četvorogodišnjem periodu zadovoljavajući (52 posto) jer su plaće u istom periodu porasle za 33 posto tj. penzije su rasle brže za 19 posto od rasta plaća.

"Međutim, ovakve uspješne rezultate devalvira ogroman rast cijena posebno prehrambenih proizvoda i zdravstvenih usluga, što nalaže hitno donošenje socijalnog programa na nivou Federacije i države BiH", ističe se u saopćenju.

Također, SPU smatra i to da nije vrijeme za preseljenje središnje administrativne službe Federalnog zavoda PIO iz Sarajeva u Mostar jer bi "to zahtijevalo velika ulaganja u novi poslovni objekt i troškova odvojenog života za oko 150 uposlenika".

"Ova ulaganja iznosila bi oko 80 miliona KM, što iznosi 70 posto jedne mjesečne penzije u FBiH", navodi se.

Isto tako SPU smatra da se ne bi smjelo ići na povećanje stepena zdravstvenih doprinosa za penzionere jer bi "to ugrozilo finansijsku likvidnost federalnog Zavoda PIO i u isto vrijeme potrošilo jednu mjesečnu penziju u FBiH".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: