{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stranka Narod i pravda predala SIPA-i krivične prijave zbog sumnje na izbornu krađu

Klix.ba
12.10.2018. u 09:52
88
56
Stranka Narod i pravda predala SIPA-i krivične prijave zbog sumnje na izbornu krađu
88
Stranka Narod i pravda predala SIPA-i krivične prijave zbog sumnje na izbornu krađu
Nakon prikupljenih materijalnih dokaza, potpredsjednica Naroda i Pravde Senada Bosno, generalni sekretar Mirza Selimbegović i predsjednik Glavnog izbornog štaba Damir Saračević predali su SIPI krivične prijave za, kako kažu izbornu krađu glasova vladajuće političke strukture.
Prijave se odnose na, kako ističu iz Naroda i pravde, zabilježene nepravilnosti u radu općinskih centralnih komisija i biračkih odbora čime su prekršile Izborni zakon Bosne i Hercegovine Član 2.1 Stav 1. kao i Član 2.4. Stav 2. te Član 2.3. Stav 3."U Kantonu Sarajevo, od devet općina, samo su tri (Vogošća, Trnovo, Novo Sarajevo) dostavile izmijenjena i dopunjena rješenja o imenovanju članova biračkih odbora. Ovim se implicira da su u ostalim općinama, izborne komisije sa nepotpunim biračkim odborima pripremale biračka mjesta, primale i zaduživale izborni materijal te ga dostavljale određenim nelegitimiranim licima u biračkim odborima. Ta lica su, prema uputstvima i pravilnicima CIK-a, nelegitimno obavljali posao definiran Članom 5.3. Stav 1. Izbornog zakona BiH", navodi se u saopćenju.Narod i pravda poručuje da ni ponovna brojanja nisu vršena u skladu sa Izbornim zakonom i podzakonskim aktima.

"Narod i Pravda nije obavještena pravovremeno, uprkos naredbi CIK-a u kojoj je naglašeno OIK da pravovremeno obavijeste parlamentarne stranke o razlozima i terminima ponovnog brojanja glasova. Pored toga, Narod i Pravda nije zaprimila rješenja niti zapisnike o imenovanju timova za ponovno brojanje glasova koje su, kako je ustanovljeno, činili uposlenici organa uprave.Narod i Pravda je o svim navedenim činjenicama i materijalnim dokazima obavijestila CIK kao i Šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce G. Bertona. Očekujemo da na osnovu ovlašćenja i zakonskih obaveza preispitaju provođenje izbornog procesa, ne dozvole ovu falsifikaciju izbornog rezultata i preduzmu zakonom određene mjere prema produženim rukama političkih manipulatora", zaključuje se u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: