BiH
12

Stranim investitorima omogućeno da učestvuju u izgradnji brzih cesta u BiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA) Gordan Milinić razgovarao je danas s direktorom Javnog preduzeća Autoceste Federacije BiH Adnanom Terzićem o realizaciji projekata izgradnje koridora 5c i brzih cesta u FBiH.

Planirane investicije u izgradnju autoputeva i brzih cesta ukupne dužine od 800 km se procjenjuju na sedam milijardi eura, a trenutno je realizirano 100 km planirane putne infrastrukture, čime se pruža mogućnost stranim investitorima da učestvuju u realizaciji ovih projekata.

Među prioritetima u izgradnji koridora 5c su dionice Tunel Prenj, Prenj - Mostar sjever i Mostar sjever - Mostar jug, ukupne vrijednosti oko 500 miliona eura, a za koje se tenderi očekuju početkom 2017. godine.

Pored toga stranim investitorima se nudi i mogućnost učestvovanja u već pripremljenom projektu izgradnje brze ceste Lašva - Nević - Polje - Travnik u vrijednosti od 218 miliona eura, koji će biti realiziran putem modela koncesije.

Direktor Milinić je istakao važnost saradnje FIPA-e i Autocesta FBiH u pružanju adekvatnih informacija stranim investitorima koji su već iskazali ozbiljan interes za investiranje u projekte izgradnje autoputeva i brzih cesta, saopćeno je iz FIPA-e.