Milorad Barašin
0

"Strani tužitelji treba da ostanu u BiH"

FENA
Milorad Barašin
Milorad Barašin
Svako ima pravo na organizovanje protesta u skladu sa zakonom, ocijenio je danas glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Milorad Barašin komentirajući novinarsko pitanje u vezi s najavljenim protestima Saveza logoraša RS-a i zahtjevima ove organizacije za njegovu (Barašinovu) smjenu i odlazak stranih sudija i tužitelja iz BiH.

Što se moje smjene tiče, ne želim da komentarišem, kazao je Barašin, uz opasku kako ga oni nisu imenovali, niti oni odlučuju o rezultatima njegovog rada.

U kontekstu postavljenog pitanja, državni tužitelj je ponovio kako je njegov stav u vezi sa stranim tužiteljima poznat, te da on smatra kako oni trebaju ostati u pravosudnim institucijama BiH.

Barašin je pojasnio kako bi njihovim odlaskom nastupila nenadoknadiva šteta, jer se radi o pravosudnim djelatnicima koji su već uključeni u složene predmete, te da bi njihovim odlaskom bilo izgubljeno dragocjeno vrijeme jer bi domaćim djelatnicima trebao duži period za pripremu za rad na tim predmetima.

Na dodatno pitanje u vezi s političkim pritiscima na domaće sudije i tužitelje, Barašin je kazao kako je pritisaka bilo i bit će, upozorivši istovremeno kako tužitelji moraju biti profesionalci, kadri da se odupru svakoj vrsti pritiska.

"Priče političara ne trebaju slušati, nego treba da rade vlastiti posao, tražiti dokaze, te ukoliko ih pronađu optužiti i procesuirati onoga ko je kriv", bio je izričit Barašin, uz napomenu kako se samo na taj način može stvoriti država.

Državni tužitelj prisustvovao je svečanosti u povodu četvrte godišnjice formiranja Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e, upriličenoj u sjedištu ove jedinice u Lukavici, Istočno Sarajevo, gdje su novinari bili u prilici zatražiti odgovore na spomenuta pitanja.