Iskustva Francuza
0

Strani turisti opljačkani u vozu za Sarajevo

Sarajevo-x.com
Sara Tayaranian, 21-jednogodišnja turistkinja koja je iz francuskog grada Nice došla u posjetu Sarajevu, sinoć je opljačkana u noćnom vozu Zagreb-Sarajevo, te je svoje neugodno iskustvo podijelila sa nama.

Umorna od puta, Sara je u kasnim noćnim satima zaspala na pola sata, a kada se probudila, shvatila je da su lopovi odnijela sav njen novac.

"Putovala sam s dečkom u noćnom vozu za Sarajevo i uvijek smo se trudili da ne spavamo u isto vrijeme, kako bismo mogli paziti na stvari. Imali smo velike torbe koje smo stavili iznad sjedišta. Stalno je neko prolazio i kontrolisao dokumente i karte, te ulazio i izazio. Negdje oko tri sata poslije ponoći bilo nam je hladno pa smo zaspali na pola sata. Kada smo se probudili, sve naše stvari su bile na podu, a lopovi su nam uzeli 600 eura koje smo imali u gotovini", ispričala je za Sarajevo-x.com.

Incident se desio sat vremena nakon što su prošli pasošku kontrolu na granici sa Hrvatskom. Iako uznemireni i šokirani događajem, Sara i njen 22-godišnji dečko Mark ovaj slučaj nisu prijavili, jer ne vjeruju da bi se išta moglo poduzeti.

"Da su nam uzeli kreditne kartice, možda bi im se moglo ući u trag. Ovako, uzeli su novac i pobjegli, a da ih niko nije primijetio", govori Sara.

No, Sarin slučaj nije usamljen. Njega sunarodnjakinja također je sinoć opljačkana, a lopovi su joj uzeli novčanik sa novcem, kreditnim karticama i ličnom kartom. Srećom, pasoši su bili na drugom mjestu, pa ih nisu uspjeli odnijeti. Francuska turistkinja jutros je dala izjavu policiji, a nakon toga je upućena u Ambasadu Republike Francuske u BiH.

Sudeći prema iskustvu jednog sarajevskog ugostitelja koji drži hostel, pljačkanje turista na noćnom vozu na liniji Zagreb- Sarajevo masovna je pojava u posljednje vrijeme.

"To se dešavalo i ranije, ali nije bilo tako alarmantno. U zadnjih mjesec-dva bilo je više od 20-ak takvih slučajeva. Turisti nam dolaze u hostel bez para, dokumenata, stvari, i to se sve dešava poslije granice sa Hrvatskom. To su uglavnom mladi ljudi koji su kupili kartu i platili smještaj u Sarajevu, isplanirali odmor i provod. Šteta je da ponesu negativno iskustvo iz našeg grada", ističe ugostitelj koji je želio ostati anoniman.