Čulo se i u svijetu
1.7k

Strani mediji o potezu Komšića i Džaferovića: Bojkot ruskog diplomate

A. Z.
Foto: Screenshot/AP
Foto: Screenshot/AP
Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović odbili su se danas sastati s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejem Lavrovom. Njihov potez je izazvao burne reakcije u BiH, a imao je odjeka i u nekim svjetskim medijima.

O onome što se danas dogodilo u Sarajevu pisali su Associated Press i Reuters, a tekstove su prenijeli The Washington Post, Al Jazeera English i US News.

The Washington Post je prenio tekst AP-a, objavivši ga s naslovom "Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu".

"Predstavnici Muslimana i Hrvata u tročlanom Predsjedništvu zemlje u utorak su bojkotovali sastanak s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom", piše AP, podsjećajući da se Lavrov trebao sastati s Komšićem, Džaferovićem i Dodikom, ali da se pojavio samo Dodik.

Foto: Screenshot/Washington Post
Foto: Screenshot/Washington Post

Navedeno je i obrazloženje članova Predsjedništva da su se na ovakav potez odlučili zbog nepoštivanja države. AP piše da je Dodik poznat po svom čvrstom proruskom stavu i da se zalaže za odvajanje Republike Srpske od BiH i pridruživanje Srbiji.

"Iako Moskva formalno ne podržava raspad Bosne, nikada nije otvoreno kritizirala Dodikovu separatističku politiku", piše AP, navodeći da Lavrov nije komentirao ono što se desilo, a da je rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo fotografiju sastanaka ne spominjući da dva od tri člana Predsjedništva nisu bila prisutna.

Tekst AP-a prenijela je i Al Jazeera s naslovom koji je skoro identičan onom na Washington Postu.

Foto: Screenshot/Al Jazeera
Foto: Screenshot/Al Jazeera

Reuters je također objavio da su članovi Predsjedništva odbili Lavrova zbog nepoštovanja.

Foto: Screenshot/Reuters
Foto: Screenshot/Reuters

"Lavrov, čija je nacija šampion kada je zagovaranje interesa Srba u Bosni i na širem Balkanu, susreo se sa srpskim članom Predsjedništva Miloradom Dodikom u ponedjeljak i ponovo u utorak. Željko Komšić je kazao da je prvi sastanak u Republici Srpskoj bio uvredljiv jer nije istaknuta državna zastava. Lavrov nije komentirao neuspjeli sastanak na konferenciji za medije nakon susreta s ministricom vanjskih polslova Biserom Turković", naveo je Reuters, ističući da je Lavrov ponovio dugogodišnji zahtjev Srba da se zatvori Ured visokog predstavnika u BiH.

Foto: Screenshot/US News
Foto: Screenshot/US News

Reutersov tekst je prenio US News navodeći također da su članovi Predsjedništva odbili Lavrova zbog nepoštovanja.