Skromna brojka
996

Strani jezici i kandidati za Predsjedništvo BiH: Falatar poliglota, ostali skromno

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Ovogodišnji kandidati za članove Predsjedništva BiH ne mogu se pohvaliti velikim brojem stranih jezika koje govore. Većina njih pored jezika konstitutivnih naroda u BiH poznaje još engleski jezik.

Kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, prema podacima sa zvanične web stranice Parlamentarne skupštine BiH, a u kojoj trenutno obnaša dužnost zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, pasivno govori engleski i njemački jezik.

Na istoj web stranici navedeno je da zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Željko Komšić, koji je kandidat DF-a za člana Predsjedništva BiH, od stranih jezika govori samo engleski jezik.

Engleski jezik je jedini strani jezik koji poznaje i kandidat Nezavisnog bloka za člana Predsjedništva BiH Senad Šepić. Nešto više jezika poznaje SDP-ov kandidat za Predsjedništvo BiH Denis Bećirović koji pored engleskog jezika govori i ruski jezik.

Aktuelni član Predsjedništva BiH i kandidat Saveza za pobjedu za člana Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, prema zvaničnoj biografiji objavljenoj na web stranici Predsjedništva BiH, govori engleski i njemački jezik.

Za razliku od Ivanića, član Predsjedništva BiH i kandidat HDZ-a za člana Predsjedništva BiH Dragan Čović nije naveo da li poznaje ijedan strani jezik. Mediji su ranije izvještavali o njegovom skromnom poznavanju stranih jezika.

Nepoznato je i da li ijedan strani jezik govori kandidat SBB-a za člana Predsjedništva BiH Fahrudin Radončić s obzirom na to da na web stranici Parlamentarne skupštine BiH, u kojoj Radončić obnaša dužnost delegata u Domu naroda PSBiH, ova rubrika nije popunjena.

Javno nisu dostupne informacije ni o tome koje strane jezike poznaju kandidati za članove Predsjedništva BiH Mirsad Hadžikadić, Jerko Ivanković Lijanović i Amer Jerlagić.

S obzirom na to da je Hadžikadić duže vrijeme boravio u Sjedinjenim Američkim Državama gdje je i gradio karijeru izvjesno je da aktivno govori engleski jezik.

Boriša Falatar, kandidat Naše stranke za člana Predsjedništva BiH, može se pohvaliti da u poređenju s drugim kandidatima na ovogodišnjim izborima poznaje najveći broj stranih jezika, odnosno engleski, francuski, španski, italijanski i portugalski jezik.

Nije poznato ni da li strane jezike govori predsjednik RS-a i kandidat SNSD-a za člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Pred kraj 2000. godine Dodik je medijima izjavio kako se namjerava odmarati uz intenzivno učenje engleskog jezika.