Tražio Ivancov
49

Strani ambasadori sutra o incijativi SDA o promjeni imena RS-a

SRNA
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Sjednica Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (PIC) na nivou ambasadora, na kojoj bi trebalo da bude riječi o inicijativi SDA za pokretanje pravne procedure pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska, zakazana je za sutra, potvrđeno je Srni iz Ambasade Ruske Federacije.

Sjednica PIC na nivou ambasadora bit će održana u 14.00 sati u Sarajevu.

Iz Ambasada Ruske Federacije u BiH na čijem čelu je Petar Ivancov ranije je saopćeno da je ova ambasada predložila partnerima iz Upravnog odbora PIC-a zakazivanje vanredne sjednice zbog namjere SDA da dovede u pitanje ime RS-a.

Ambasada Ruske Federacije izrazila je zabrinutost zbog namjere SDA da dovede u pitanje dejtonsko ime jednog od entiteta BiH i upozorila da ovakve inicijative ugrožavaju proces nacionalnog pomirenja sa teško predviđenim posljedicama.

"Smatramo takve izjave opasnim pokušajem revizije mirovnog sporazuma, što podriva stabilnost u zemlji, te komplikuje formiranje institucija na svim nivoima", rečeno je Srni u ruskoj Ambasadi.

SDA je saopćila da će putem svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska.