Inzko ponovio stav
0

"Strane sudije i tužioci su potrebni BiH"

Sarajevo-x.com
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije, Valentin Inzko danas se u Sarajevu sastao sa predsjednicom Suda BiH, Meddžidom Kreso i glavnim tužiocem BiH, Miloradom Barašinom. Na sastanku je razgovarano o funkcionisanju Suda BiH i Tužilaštva te produžetku mandata stranih sudija i tužilaca.

Inzko je podsjetio da je međunarodna zajednica jedinstvena u podršci radu pravosudnih organa u Bosni i Hercegovini, pogotovo kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina jer je to jedno od pitanja od posebnog značaja za pomirenje. Govoreći o produčetku mandata stranim sudijama i tužiocima, visoki predstavnik Inzko je podsjetio da su upravo predsjednica Suda BiH Kreso, i glavni tužilac BiH Barašin, kao predstavnici najviših pravnih instanci u zemlji naglasili neophodnost njihovog ostanka.

“Nadam se da će Parlament BiH 16. septembra usvojiti ispravnu odluku, odnosno da će institucije BiH iskoristiti ovu priliku da same riješe ovo pitanje. Ukoliko ovu priliku ne iskoriste i ne produže mandat stranim sudijama i tužiocima, napori BiH na izgradnji i utvrđivanju vladavine zakona će biti ozbiljno ugroženi", kazao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Valentin Inzko, a saopštio OHR.

Inzko je naglasio da će upravo na rješavanju ovog pitanja institucije Bosne i Hercegovine biti u prilici da građanima, ali i Evropskoj uniji pokažu da li je borba protiv kriminala za njih samo mrtvo slovo na papiru ili ozbiljan prioritet.