{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Strane sudije i dalje potrebne BiH"

S
15.6.2009. u 17:31
0
0
"Strane sudije i dalje potrebne BiH"
0
"Strane sudije i dalje potrebne BiH"
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić i savjetnik u Kabinetu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, Željko Knez primili su danas sudiju Patricka Robinsona, predsjednika Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.
Nakon iskazane dobrodošlice u Bosnu i Hercegovinu, predsjednik Međunarodnog krivičnog suda, sudija Robinson je detaljno upoznao članove Predsjedištva o radu Tribunala, u ovom periodu i najavio uskoro početak novih suđenja po pojedinačnim pitanjima, koja su trenutno u toku.

Također je upoznao članove Predsjedništva o aktivnostima Međunarodnog suda u vezi produženja mandata i kadrovskom jačanju Žalbenog vijeća zbog porasta broja predmeta u žalbenom postupku, o čemu se obavljaju konsultacije sa Vijećem sigurnosti UN-a.

Robinson je upoznao Predsjedništvo i sa pojavom osipanja osoblja iz Tribunala i pokrenuo pitanje bolje saradnje Međunarodnog suda i domaćeg pravosuđa. Predsjednik Međunarodnog suda smatra da je i dalje neophodno prisustvo stranih sudija u domaćem pravosuđu. Čestitao je na usvajanju državne Strategije u pogledu ratnih zločina i interesovao se o dinamici provođenja ovog dokumenta. Takođe se interesovao o bijegu iz zatvora Radovana Stankovića i o poduzetim mjerama od strane domaćih organa u smislu njegovog ponovnog hapšenja.

Tokom razgovora članovi Predsjedništva BiH su iznijeli različite stavove u pogledu produžetka mandata međunarodnih sudija u Sudu BiH, izmiještanja arhiva ICTY-a te eventualnog obraćanja Predsjedništva Vijeću sigurnosti UN-a u vezi sa trajanjem mandata Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju.

Sagovornici su danas bili saglasni u ocjeni da je, bez obzira na različite stavove,moguće ostvariti bolju saradnju između Međunarodnog krivičnog suda i domaćih institucija, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: