{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Strancima se mogu izdavati vize na graničnim prijelazima u BiH

F
2.6.2015. u 17:57
0
8
Strancima se mogu izdavati vize na graničnim prijelazima u BiH
0
Strancima se mogu izdavati vize na graničnim prijelazima u BiH
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, danas je donijelo Odluku o određivanju međunarodnih graničnih prijelaza u BiH na kojima se mogu izdavati vize.
Odlukom je propisano da se vize mogu izdavati stranim državljanima koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu na graničnim prijelazima Orašje, Bosanska Gradiška/Gradiška, Izačić, Kamensko, Gorica, Doljani, Bijača, Bosanski/Brod, Rača, Karakaj, Hum, Klobuk, Aerodrom Sarajevo, Aerodrom Banja Luka, Aerodrom Tuzla i Aerodrom Mostar.

Ova odluka je rezultat statističkih praćenja prometa stranaca preko određenih graničnih prijelaza, te graničnih prijelaza koji ispunjavaju tehničke uvjete za obavljanje potrebnih provjera u postupku izdavanja viza.

Također, na današnjoj sjednici Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj o aktivnostima na realizaciji Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja i priključnih graničnih dionica autoceste na Koridoru Vc.

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH otpočet će aktivnosti na zajedničkoj izgradnji mosta, u skladu s potpisanim sporazumom, te imenovati članove iz BiH u zajedničku komisiju za provedbu novog postupka nabavke za izbor najpovoljnijeg izvođača radova za izgradnju mosta.

Postupak nabavke najpovoljnijeg izvođača radova provest će se u skladu sa zahtjevom banaka koje traže primjenu pravila EU za provođenje postupka javne nabavke, što je u konkretnom slučaju primjena propisa Hrvatske koja je članica Evropske unije.

BiH ima osigurana finansijska sredstva za izgradnju mosta iz budžeta BiH, dok Hrvatska svoj finansijski udio u izgradnji mosta planira osigurati iz kreditnih sredstva EIB-a.

Radovi na izgradnji prilaznih puteva prema mostu s obje strane (BiH i Hrvatske) su u toku i obje strane riješile su sva imovinskopravna pitanja, koja su preduvjet otpočinjanja aktivnosti za izgradnju mosta.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarsva za ljudska prava i izbjeglice, donijelo je Odluku o odobravanju 100.000 KM iz tekuće rezerve budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2015. godinu za pomoć stanovništvu Nepala za prevazilaženje posljedica katastrofalnog zemljotresa.

Sredstva će biti usmjerena za obnovu škole u glavnom gradu Nepala Katmanduu, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: