Rajko Kuzmanović
0

"Stranci nemaju adekvatne informacije o odnosima u BiH"

FENA
Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović ocijenio je tokom razgovara s ambasadorom Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Aleksandrom Bocan-Harčenkom da je dokument koji su zvaničnici EU i SAD-a ponudili predstavnicima političkih partija iz BiH tokom razgovora u Butmiru „bio preambiciozan i nerealan i zbog toga neprihvatljiv za predstavnike iz RS-a, ali i za većinu učesnika“.

Kuzmanović je izrazio iznenađenje što je, kako je saopćeno iz njegovog kabineta, u ponuđenom dokumetu naglasak stavljen na reforme državnog ustava umjesto na rješavanje preostalih pitanja koja se tiču transformacije OHR-a u ured specijalnog predstavnika Evropske unije.

„Entitetski predsjednik naglasio je da ne želi da sumnja u dobre namjere predstavnika EU i SAD-a i upozorio da je prijedlog ustavnih promjena ugrozio izbalansirana dejtonska rješenja sadašnjeg ustava, ne vodeći računa o problemima višenacionalnog, postkonfliktnog društva u BiH. Ovo je najbolji dokaz da eventualne promjene Ustava treba da budu predmet rasprave domaćih političara i eksperata, jer je očigledno da stranci možda i posjeduju dovoljno znanja iz oblasti konstitucionalizma, ali nemaju adekvatne informacije o situaciji, odnosima i istorijskom kontekstu u Bosni i Hercegovini“, rekao je Kuzmanović.

Izrazio je i nadu da će BiH u narednom periodu ipak postići napredak na putu ka evroatlantskim integracijama.

Kuzmanović je pozitivno ocijenio, navodi se, principijelan stav Rusije o potrebi postizanja rješenja koja će biti rezultat dogovora domaćih političara, na bazi kompromisa i konsenzusa.