Koalicija razjedinjena
28

Stranačka zapošljavanja uzdrmala vlast u Tuzli, DF ne učestvuje u radu Skupštine

A. K.
Klub zastupnika DF-a u Skupštini TK (Foto: D. Z./Klix.ba)
Klub zastupnika DF-a u Skupštini TK (Foto: D. Z./Klix.ba)
Skupštinska većina u Tuzlanskom kantonu nalazi se u svojevrsnoj krizi nakon odluke Demokratske fronte (DF) da neće učestvovati u donošenju odluka koalicije na narednoj sjednici Kantonalne skupštine, a koju čine još i Stranka demokratske akcije (SDA), Savez za bolju budućnost (SBB), Stranka za BiH (SBiH) i Socijaldemokrati BiH (SDBiH).

Predsjednik DF-a Tuzlanskog kantona Zlatan Begić svojim zastupnicima u Kantonalnoj skupštini Mahiru Mešaliću, Sandri Ibrišimović i Borisu Krešiću uputio je instrukciju da ne učestvuju u radu i odlučivanju skupštinske većine unutar skupštinskih procedura, a samim tim ni u radu ovog zakonodavnog tijela.

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz DF-a, razlog ovakve odluke je nesprovođenje ranije dogovorenih reformi u svim oblastima sa koalicionim partnerima te stranačka zapošljavanja pojedinaca.

Iz DF-a traže hitan sastanak sa koalicionim partnerima na kojem bi se nastojala uspostaviti konkretna rješenja za bolji rad Vlade Tuzlanskog kantona, ali i zaustavljanje prakse stranačkih zapošljavnja koja je, prema tvrdnjama iz ove stranke, prisutna i u novom sazivu vlasti u Tuzli.

Redovna sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona zakazana je za ponedjeljak, a na njoj bi se trebalo razmatrati nekoliko zakona. Međutim, svoje očitovanje o ovim dokumentima iz DF-a, kako nam je potvrđeno, zasad neće dati, s obzirom na to da ne učestvuju u radu ovog zakonodavnog tijela sve dok se stanje unutar koalicije ne promijeni.

S druge strane, predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović koji dolazi iz SDBiH kaže za Klix.ba da od formiranja nove Katonalne vlade do danas nije izvršeno nijedno zapošljavanje u bilo kojoj instituciji, ali da je Vlada TK dala saglasnost za zapošljavanja u UKC Tuzla, ministarstva zdravstva, uprave i pravosuđa te finansija, a koja će biti obavljena nakon obavljene procedure internog premještaja.

"Možda postoje insinuacije, ali tvrdim da ne postoji čovjek koji je zaposlen bez javnog konkursa koji se objavljuje u Federalnoj agenciji za državnu službu. Koliko mi je poznato, tamo se nalazi samo jedan konkurs iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK koji je vezan za stručnog savjetnika", istakao je Vujović te naglasio da u javnim ustanovama trenutno djeluju privremeni upravni odbori i vršioci dužnosti direktora koji su angažovani najduže do šest mjeseci.

Predsjednik Skupštine TK dalje navodi postoji mnogo više stvari koje koalicione partnere vežu od onih koje ih razdvajaju.

"Vjerujem da će se sitne razmirice riješiti. U ponedjeljak imamo zakazanu sjednicu Skupštine TK sa deset tačaka dnevnog reda, a potom i 23. decembra. Sigurno će se neke stvari iskristalisati do ponedjeljka i ne vjerujem da zastupnici DF-a neće učestvovati", istakao je Vujović.

Iz SDA su za Klix.ba potvrdili da postoje određene nesuglasice među koalicionim partnerima koje bi se veoma brzo trebale riješiti.

"Skupštinska većina na području Tuzlanskog kantona nije ugrožena, ali postoje određene vrste nesuglasica koje će se kroz strukturalni dijalog rukovodstava stranaka koje čine većinu vrlo brzo riješiti i usaglasiti", kazao je za Klix.ba Midhat Čaušević, zamjenik predsjednika Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK.

Zastupnici iz DF-a jučer nisu prisustvovali sjednici Kolegija Skupštine TK, a ako se u ponedjeljak ne pojave na sjednici Kantonalne skupštine većina za odlučivanje neće imati dovoljno ruku.