Zbog konkursa u RiTE Ugljevik
0

Štrajkuje glađu u banjalučkom parku na minus 10 stepeni

FENA
Banja Luka
Banja Luka
Nedeljko Josipović iz Ugljevika, jedan od nezadovoljnih rezultatima posljednjeg konkursa za prijem radnika u Rudnik i termoelektranu (RiTE) Ugljevik, nakon što nisu urodili njegovi napori da dođe do pravde u tom gradu, počeo je protest i štrajk glađu u Banjoj Luci.

Pred zgradu Vlade i drugih institucija Republike Srpske nije mogao, jer to nije dozvoljeno Zakonom o javnim okupljanjima, pa je jutro dočekao na minus 10 u Parku Mladen Stojanović, u neposrednoj blizini zgrade Vlade.

I pored velike hladnoće tvrdi da neće odustati, sve dok ne dođe do pravde.

Ogorčen je jer su nadležni u RiTE Ugljevik mimo zakona zapošljavali ljude kojima posao i "nije potreban", dok socijalno ugrožene osobe čak i ne znaju kada se raspiše konkurs.

Josipović traži prijem kod predsjednika Republike Srpske kojeg želi da upozna o dešavanjima u RiTE Ugljevik.

"Nemam kuda dalje. Smrt mi je svakako i kod kuće. Nas troje živimo od 120 maraka penzije. I kuda ću ja“, pita se Josipović.

Svoj dolazak u Banju Luku i štrajk glađu prijavio je i policiji. S njim je iz Ugljevika došao na protest još jedan sugrađanin, ali mu je, nakon noći provedene na minus 15 stepeni - pozlilo.

Trebalo je da dođu i drugi nezadovoljni konkursom u RiTE Ugljeviku, ali, kaže, nisu imali novac da plate karte.

On ni sam ne zna kako će izdržati, ali ga od gladi više muči velika hladnoća. Promrzao, danas je zapalio vatru od prikupljenih grančica u Parku Mladen Stojanović, gdje čeka da ga primi neko od nadležnih predstavnika vlasti.

U neposrednoj blizini zgrade RiTE Ugljevik prije desetak dana protestiralo je nekoliko osoba u zbog, kako navode, nepravilnosti prilikom prijema radnika u Rudnik i Termoelektranu.

Na posao su, tvrdi su, primani radnici preko veza i dobijaju ga i po četiri člana iz jednog domaćinstva, a zaobilaze se oni koji su u teškoj socijalnoj situaciji i u čijim porodicama niko nije zaposlen.