BiH
0

Štrajkom radnika Željeznica RS-a nanesena šteta Željeznicama BiH više od milion eura

FENA
Štrajk radnika Željeznica RS-a izazvao je potpunu obustavu željezničkog teretnog saobraćaja u BiH, ozbiljno je ugrožena bh. privreda i poslovanje Željeznica Federacije BiH.

Komitenti ŽFBiH svakodnevno vrše pritisak i prijete raskidima potpisanih ugovora o prijevozu jer se ugovori ne mogu ispoštovati zbog tog štrajka.

Direktor za poslove željezničkog operatora ŽFBiH Smajo Salketić na konferenciji za novinare u Sarajevu kazao je da se to posebno odnosi na velike privredne subjekte u BiH i okruženju kao što su Koksara Lukavac, Mital Steel Zenica, Aluminij Mostar, Luka Ploče, Birač Zvornik, Rafinerija nafte Sisak, Čeličana Smederevo i dr.

Razlog je što nepoštivanje rokova o prijevozu njima donosi velike materijalne gubitke a ukoliko se štrajk nastavi može dovesti do potpunog prekida proizvodnje ovih privrednih sistema.

Međutim, štrajkom radnika Željeznica RS-a najveću štetu trpe upravo ŽFBiH i ona se u ovom momentu procjenjuje na oko milion eura.

"Ta šteta se manifestuje smanjenjem prijevoza za oko 10.000 tona dnevno, oko 700 vagona već šesti dan stoje i čekaju na prijevoz što stvara velike troškove", kazao je Salketić.

Pored natovarenih vozova koji čekaju na otpremu svakodnevno se javljaju potrebe za utovarom novih količina robe koje se ne mogu zadovoljiti zbog nedostatka vagona a usljed zastoja u obrtu vagona.

Također, utovar robe u drugim zemljama i prijevoz kroz tranzitne zemlje za korisnike ŽFBiH je obustavljen zbog uvođenja transportnog ograničenja ŽRS-a čije će se posljedice osjećati i dugo nakon prekida štrajka.

Ovakvim pristupom ističu u ŽFBiH nije ispoštovana međunarodna konvencija koja regulira ovu materiju tj. prijem, otpremu i tranzit robe u međunarodnom željezničkom saobraćaju.

Prema njihovim informacijama jučer je trebao zasjedati nadzorni odbor ŽRS-a, ali očito dogovora još nema.

U rješavanju ovih problema uključila se Federalna vlada i nadležno ministarstvo, a redovno se izvještava i OHR.