Velika Kladuša
0

Štrajkački odbor Agrokomerca najavljuje blokadu

FENA
Četvrta je sedmica generalnog štrajka radnika Agrokomerca iz Velike Kladuše, a još niko od nadležnih, odnosno predstavnika federalne vlasti nije im se obratio, uprkos datim obećanjima da će delegacija iz Federalnog ministarstva poljoprivrede posjetiti štrajkače.

Ovo je rečeno danas u Bihaću na pres-konferenciji predstavnika Sindikalne podružnice Agrokomerca, koja je u članstvu Saveza samostalnih sindikata BiH. Predstavnici štrajkačkog odbora izrazili su nezadovoljstvo, što većinski vlasnik Vlada FBiH ne čini ništa da bi se prekinuo štrajk radnika uzrokovan teškom situacijom u Agrokomercu.

Sindikat Agrokomerca traži od Federalne vlade da ispita nezakonitu podjelu stanova u vlasništvu poduzeća, devastaciju i pljačku imovine Agrokomerca na šta već godinama ukazuju, provjeru sumnjivih ugovora o zakupu objekata te konačno procesuiranje odgovornih za brojne kriminalne radnje počinjene u ovom prehrambenom kombinatu.

No, prije svega radnici Agrokomerca zahtijevaju da se riješe dugovanja prema njima, s obzirom na to da nisu dobili plaću već četiri godine, niti im se uplaćuje penziono i zdravstveno osiguranje. Upravo je to razlog što, iako su stekli uvjete, pravo na penziju ne može ostvariti 87 radnika.

Kako ništa od spomenutog do sada nije riješeno, Sindikat je spreman na radikalnije mjere štrajka, koji uključuje blokadu Upravne zgrade Agrokomerca u toku radnog vremena i cjelodnevnu blokadu prehrambenog kompleksa.

Za danas je najavljena sjednica Nadzornog odbora Agrokomerca na kojoj bi se trebalo potvrditi imenovanje Ekrema Šarića za direktora poduzeća. U međuvremenu problemi u Agrokomercu se iz dana u dan gomilaju.

Njegov dug po raznim osnovama dostigao je cifru više od 150 miliona KM, od čega su samo potraživanja radnika bez kamata 26 miliona KM.

Da bi se konačno zaustavila agonija preostalih 517 radnika Agrokomerca te zaštitilo poduzeće od daljnje pljačke i uništavanja, Sindikalni, odnosno Štrajkački odbor spreman je organizirati i odlazak u Sarajevo, te pred zgradom Vlade FBiH formirati šatorsko naselje do konačnog ispunjavanja zahtjeva ovog kladuškog prehrambenog kompleksa.